Members comments:

 =  "un vânător pigmeu eram"
Alexandru Gheție
[23.May.10 12:02]
văd aici dorința de a scoate din fiecare cuvânt, rătăcit și pui, sensurile maxime, ca la arghezi, într-un fel :) O sugestivă aruncare în turma de cuvinte cu acel creion cu gumă, selecția atentă a "exemplarelor schilodite" până la craniul incredibil de alb, "atât de alb că-l vezi chiar prin zăpadă". Mi se pare un fel de artă poetică, ultima strofă mă duce cu gândul pur și simplu la nașterea creației, și acest rol al său de a fi tot mai albă... Dar e foarte posibil să mă înșel, să greșesc aici, oricum, eu asta am văzut... Cu plăcerea lecturii,

alex

 =  .
Vasile Munteanu
[23.May.10 13:10]
ai surprins bine intenția mea, Alex; în mare, aceasta este ideea: într-o decadă a prefixărilor "post", pentru scriitorului contemporan vocabularul netehnicizat seamănă cu o armă de vânătoare arhaică; funcția lui nu se mai cere împlinită prin vitalism (prin "vânarea" exemplarelor etalon - desigur, literare - ale turmei), ci s-a transformat într-o pândă a cuvintelor și a temelor, a urmăririi cu cerbicie a acelora izolate de turmă, întârziate sau chiar infirme; în cazul acesta, ce îl salvează? știu și eu..., cumva încrederea copilărească a faptului că... "urma scapă turma".


mulțumesc pentru lectură și semnul despre.

 =  Vasile Munteanu,
Ottilia Ardeleanu
[23.May.10 18:34]
nu pot să nu remarc foamea vânătorului, aruncarea creionului între cuvinte ca pe o armă. Poate că dacă era un creion chimic părea o armă de actualitate!

În fine, din turma de cuvinte, păstorul (adevăratul) alege. Are grijă de rătăciți, de neinițiați, tocmai a-i îngriji, pentru a-i călăuzi. Dar câtă vreme oare va trece până la devenirea acestora, până ce strădania va da rezultatele dorite? Asta o spune poetul în strofa de final care este desăvârșită.

Cu aceeași plăcere,

Ottilia Ardeleanu

 =  .
Vasile Munteanu
[23.May.10 21:44]
nu putea fi "chimic", Ottilia, acela constituia "arma" contabilului; lemnul sugera (și el) numai o reîntoarcere la elementele primare; nu, nu este vorba despre protejare, ci despre "consumarea" acelor elemente încă neintegrate în "turma cuvintelor", a "ceea ce s-a spus"; iar guma truda rescrierii, a căutării formei potrivite; mulțumesc pentru lectură și pentru semnul despre.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !