Members comments:

 =  .
Ecaterina Bargan
[07.Jan.11 15:33]
"să te îngropi singur" pentru mine poate însemna doar să putrezești la suprafață, afirmația de la sfârșitul textului stând cot în cot cu absurdul.

inițial m-am gândit că titlul anunță o schemă pentru conținutul poeziei pe care urma să o descoper. ca o metaforă cu foarte multe paranteze, n-aș exclude versiunea, dar e o perspectivă în care cred mai puțin.

despre text. să zic că m-a plictisit: nu pot, în sensul că nu m-a plictisit. să spun că m-a obosit? doar mi-a fost greu să-l parcurg, lucrul acesta datorându-se nicidecum greșelilor gramaticale, de exprimare, de redactare și altele care pot servi drept cauză obstacolelor care apar, de obicei, în lectura unui text, a unei poezii, greu ce citit pentru mine.
m-am oprit asupra versiunii prin care sacadarea rezultată din frazele scurte, ori obișnuința mea de a asocia termenul de cursivitate cu lipsa semnelor de punctuație, sau măcar intervenția mai deasă a virgulelor acolo unde e punct.

despre un alt fel de impact al textului asupra mea: am zвmbit la finalul primului paragraf, recunoscвnd acolo caracterul unei tipologii de oameni, și anume aviditatea începătorului de a se populariza. aici am apreciat ideea și felul în care e spusă.
mi-a plăcut dinamica din fragmentul care începe cu "blondele se înnegresc" și continuă prin a enumera. mi-a plăcut penultimul paragraf, mai ales pentru că perspectiva de acolo aparține șobolanilor, după cum se-nțelege la un capăt de frază.

 =  .
Ecaterina Bargan
[07.Jan.11 16:36]
err* la mine în comm: "descopăr", "dacă ar fi o metaforă cu foarte multe paranteze...", "am zâmbit", "recunoscând". cu scuze.

 =  .
Vasile Munteanu
[08.Jan.11 10:06]

știu și eu, Katy...; de exemplu, "să te îngropi singur" poate înseamna - chiar înseamnă? - să te îngropi de viu... șamd.

oricum, mulțumesc pentru lectură și pentru semnul despre; îmi dau seama că nu a fost unul tocmai la îndemână.

 =  Vasile Munteanu:
Ottilia Ardeleanu
[08.Jan.11 12:09]
Am citit textul de la un capăt, apoi de la celălalt începând, dar constatarea este nu că aș răsturna situația, dacă aș face de-a-ndoaselea lecturarea, din contră, se impregnează acel sentiment că, de oriunde aș lua-o, nimic nu se schimbă din tragi-comicul situației, al existenței.

În paragraful de început, ca o scenă a vieții, nu întâmplător poetul alege personajele, iar cifra 3 poate avea și o altă semnificație.

În cel de al doilea, lehamitea, fie ea de parte masculină, ori feminină, induce o necesitate a schimbării, însă numai pentru camuflare a eu-rilor…

În al treilea, o urmă de haz de necaz, m-au amuzat “ochi(i) de sticlă sau de cauciuc.”!

Apoi, boala generală, înscrierea în dosar, cîteva file neimportante de viață sau ce-o fi fost ea… cu “acordul asociației de locatari” – nici nu știu cărei stări să dau întâietate: ilarității, dezamăgirii…

Penultimul revine în realitatea exitențială, cu din ce în ce mai apăsătoarele ei atribute: “ignoranță sau indolență”.

Iar paragraful final mă duce cu gândul pentru care dintre meserii să optăm: “gropar sau veterinar”, atâta vreme cât tot ce ne-a rămas este că “ne vom trata și ne vom îngropa singuri. ”?

Însă, având în vedere că totul începe din margine, dintr-o margine, atunci, da, “un cetățean e o provincie. ziduri din beton.” .

Este un loc unde poposesc, de fiecare dată, cu plăcere.

Ottilia Ardeleanu

 =  .
Vasile Munteanu
[09.Jan.11 08:48]

mulumesc, Ottilia, pentru lectură și pentru semnul despre.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !