Members comments:

 =  părere
milos petru
[20.Sep.09 16:08]
Surdu nu prea face valuri,
Am făcut două egaluri
C-o lipsit omul cu șutu
Mutu.

 =  Combinată
Gârda Petru Ioan
[21.Sep.09 13:35]
Precum se vede, din păcate
La noi în fotbal e derută;
Ar da mai bune rezultate,
Cred, o echipă SURDO-MUTÃ.

 =  Virgule
Dan Norea
[21.Sep.09 18:58]
La prima citire, am fost ușor derutat: cum adică a trecut pe lângă un șut? Și de ce l-a scris "șutu'", numai ca să rimeze cu Mutu? Pe urmă am înțeles intenția, dar am înțeles și cauza derutei: "pe lângă" e un complement de loc (eliptic, ceea ce provoacă deruta), iar "șutu'" e subiect. În condițiile astea, două virgule ar fi lămurit problema.

Fi’ndcă-a trecut, "pe lângă", șutu’:

 =  Parerea mea
Chitul Grigore
[22.Sep.09 19:28]
Norica,nu cred ca este corect sa se puna virgulele asa cum ai propus.Daca in loc de "pe langa" ar fi fost "aiurea",oare mai erau necesare virgulele? In plus,dupa cate stiu eu,fara a fi un specialist un domeniu,nu se desparte prin virgula predicatul de complementele directe si indirecte aflate dupa el.
Daca ti-ai fi amintit sutul trimis de Surdu,in meciul de la Paris,putin pe langa bara din stanga-de altfel,singura noastra ocazie clara- si de figura lui Mutu,in tribuna,dupa aceasta ratare,cred ca ai fi inteles foarte clar ideea!

 =  Aveți nevoie de un arbitru?
Vali Slavu
[22.Sep.09 20:03]
Poate dacă aș avea cât de cât habar de fotbal, aș înțelege mai bine poanta. Dar nu am habar nici cum e cu Surdu, nici cum e cu Mutu, dar îmi dau o părere despre «șutu». În urma comentariului tău, m-am dumirit că șutul a trecut «pe lângă», adică «aiurea».
(adică «șutu» e subiect).

Eu (neștiutoare) am gândit sintaxa așa: «a trecut»= predicat, «pe lângă șutu» = complement indirect (iar «pe lângă»= locuțiune prepozițională pe lângă substantivul “șutu”).

Dar tu ai gândit altfel:
«Daca in loc de "pe langa" ar fi fost "aiurea",oare mai erau necesare virgulele?»
Așadar, «a trecut, aiurea, șutu», deci «aiurea»= complement circumstanțial de mod. Virgulele sugerate de Dan ar spulbera confuziile.

 =  Re - părerea mea
Dan Norea
[22.Sep.09 21:31]
Eu nu țin minte sentințe de genul ăsta "nu se desparte prin virgula predicatul de complementele directe si indirecte aflate dupa el". Dar îți propun o frază:
"Ioana merge în fiecare dimineață veselă la școală."
"Ioana merge, în fiecare dimineață, veselă, la școală."
Fără virgule, ar părea că dimineața este veselă, așa e?


 =  ...
Vali Slavu
[22.Sep.09 21:40]
Exact ce spuneam. Și în acest exemplu e tot un complement circumstanțial de mod.

 =  Alexandru Graur șoptește din Empireu
Constantin Iurascu Tataia
[23.Sep.09 13:53]

La ce servește atîta zarvă virgulistică pe o biată frăzuță? Ca să sune românește și să fie și corectă ortografic trebuie scrisă:"Ioana merge veselă. în fiecare dimineață, la școală".

 =  O virgula la locul ei...
Chitul Grigore
[23.Sep.09 18:30]
Norica,nu era vorba de o sentinta ci pur si simplu o regula pe care am citit-o in Indreptarul ortografic,ortoepic si de punctuatie editat de Academie,editia din 1983.Se poate ca de-atunci sa se fi schimbat regula,dar e putin probabil.
Vali,ai avut dreptate,«pe lângă» nu e un complement indirect ci unul circumstantial de loc.In acest caz regula anterioara nu se mai aplica dar,citind mai atent,in acelasi indrumar am gasit altele:
"Se pun de obicei intre virgule complementele circumstantiale asezate intre subiect(insotit sau nu de determinari) si predicat,dar numai cand subiectul e asezat inainte de predicat".
"Daca subiectul e asezat dupa predicat,complementele circumstantiale se intercaleaza intre virgule numai cand autorul vrea sa atraga atentia asupra lor".
Tot aici am gait o alta regula care,sper,va rezolva aceasta problema de gramatica:
"Propzitia cauzala se desparte de regenta ei prin virgula,indiferent de locul pe care il are in fraza".
In cazul nostru "Fi’ndcă-a trecut « pe lângă » șutu’ " este propozitia cauzala iar regenta "Degeaba antrenorul țipă",intre ele trebuind sa fie virgula izbavitoare?
Vali,am nimerit-o sau am dat « pe lângă » ?

 =  Uite virgula, nu e virgula...
Vali Slavu
[23.Sep.09 19:14]
Spui tu:
"Daca subiectul e asezat dupa predicat,complementele circumstantiale se intercaleaza intre virgule numai cand autorul vrea sa atraga atentia asupra lor".

În propoziția: "A trecut aiurea șutu", exemplul invocat înainte de tine, e altceva. Dar în cazul epigramei tale, "pe lângă" poate fi luată drept locuțiune prepozițională pe lângă substantivul "șutu". Exact așa interpretasem și eu.
Regula găsită de tine lasă autorului dreptul de a hotărî. Tu ai folosit ghilimelele, cred că nu era cea mai bună soluție.
Prea obosită să mai despic firul în patru.
Lasă, că poate vine Cornel și rezolvă problema. :)

 =  alt cusur?
Laurențiu Orășanu
[23.Sep.09 19:55]
Așa ce cusur ar avea? Tot cu un fel de virgule

Degeaba antrenorul țipă
Fi’ndcă-a trecut - pe lângă - șutu’;
E clar: Cu Surdu în echipă,
Nu se-nțeleg ca și cu … Mutu!

Calimero





To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !