agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 45 .



Țesătură
personals [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [mircea2005 ]

2024-07-02  | [This text should be read in romana]    | 



Paingul își construiește lumea legând margini de obiecte între care se vede pe sine existând. Leagă, spre exemplu, marginea Mării de prima rază a Răsăritului și ultima strălucire a Lunii de adâncul în care Apa își ascunde Ființa. Între aceste orizonturi își țeasă cosmosul propriei ființări țesând din strălucirile pe care le visează universul seminal al propriului viitor.
De aceea, în tot ceea ce face, se ascunde pe sine în centrul tuturor diseminărilor sale, spre a simți etern aceleași reverberații ale mișcărilor născute din adâncurile în care și-a ancorat viitorul. Și se ascunde atât de bine în acest fund de lume încât, tot ceea ce rămâne din el devine parte integrantă, nevăzută, a tot ceea ce a construit. În acest fel, ca centru, paingul, privit din oricare orizont, face parte din întregul pe care îl generează și din tot ceea ce cuprinde vederea de care se lasă cuprins. În fapt, paingul, este ascuns, adică se ascunde, în propria sa creație de toate vederile care își doresc să îi reveleze prezența în privirile lor. Este centrul propriei lumi fără a exista în ea din perspectiva acelora care îl privesc. O stare care este dată numai de privirile exterioare care îl analizează. Pentru că, dacă ar fi privit din centrul propriilor vederi, lumea, în general, așa cum o vede paingul, prinsă între marginile obiectelor care îi definesc existența, ar fi de necuprins. O infinitate de orizonturi care i se întind din propria carne în sine, asemenea unor valuri care se risipesc pe plaja mării spre a redeveni viitoarele valuri care se vor risipi în adâncul nisipului care o îngrădește.
În universul paingilor, golul comportă deschideri fără de care toate dimensiunile existenței nu ar mai trebui să existe. De aceea, existența paingului ca și toată lumea pe care o creează, depind de marginile obiectelor între care paingul se vede pe sine existând și nicidecum de nesfârșirea pe care își dorește ori își imaginează să o exprime prin lumea pe care o construiește.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!