agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1640 .



Povestea unui soldat israelian
poetry [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Ben_Gal ]

2009-07-05  | [This text should be read in romana]    | 




Povestea unui soldat israelian
*
Sa-l numim Yair. S-a nascut intr-un kibbutz la poalele muntelui Carmel in 1969. Un omulet ca oricare altul si ca mai toti tinerii din kibbutz, la vremea potrivita, s-a inrolat intr-o unitate de elita. Sanatos fizic si psihic a trecut examenele cu succes si a intrat intr-un curs de cercetasi. Dupa o lunga pregatire militara a fost ales pentru o misiune de cercetare intr-o tara araba. Grupul lor era compus din 10 ostasi cercetasi si un infermier nou in meserie. Si iac'asa, intr-o noapte au trecut granita, dar au fost descoperiti de graniceri. Un lunetist l-a ranit grav pe Yair in plaminul sting si in stomac si infermierul a fost nevoit sa-i faca respiratie artificiala printr-un tub introdus, printr-o spartura, direct in git. Sub foc greu de artlerie grupul s-a retras ducindu-l pe Yair pe o targa improvizata.
Un elicopter a trecut granita si i-a luat pe toti acasa. Yair a ajuns in stare de inconstienta la spital si timp de 10 zile n-a deschis ochii. Citeva operatii i-au marit sansele de supravietuire si dupa sase luni a fost eliberat din spital. Yair a insistat sa continuie serviciul militar si a fost repartizat la o unitate de aprovizionare. Dupa un total de trei ani a fost eliberat din armata si s-a intors la kibbutzul lui. Era in virsta de 21 de ani si a inceput sa lucreze la munca cimpului ca mai toti de acolo. Dupa inca doi ani a cunoscut o oraseanca si a fost nunta mare. Tinerei sotii nu i-a placut viata in kibbutz si perechea a inchiriat un apartament in orasul apropiat. Sotia era chimista, salariul ei era bun si Yair a inceput sa invete ingineria la facultate. Dupa patru ani iacata-l inginer, dar munca in birou nu i-a placut. Intre timp tinerei perechi li s-a nascut o frumusete de fetita.
Yair a hotarit sa se inroleze iar la armata intr-un post care cerea o buna conditie fizica.
Trecusera deja aproape zece ani din noaptea in care fusese ranit....
Yair a fost pus in fata unui examen fizic greu si nu l-a trecut. Controale fizice au aratat ceeace Yair a refuzat sa creada in toti acei ani. Sanatatea lui se deteriorase in mare masura. Plaminul sting aproape ca nu functiona si stomacul ii era grav atins. Medicul armatei a stabilit ca situatia se datoreaza ranilor primite si l-a propus Comisiei de Invaliditate pentru stabilirea unei pensii. Yair s-a simtit umilit.
"Cum? Eu? Cel mai puternic baiat din kibbutz. Invalid pe viata? Nu. N-am sa ajung de risul lumii. Am sa caut altaceva de lucru si am sa fac sport."
Dupa alti doi ani, pe cind alerga la malul marii, Yair s-a prabusit fara constiinta. Nu. Nu un atac de inima ci de ulcer. Luat la spital a fost iarasi operat si chirurgul i-a atras atentia ca acesta a fost ultimul avertisment. Acelasi chirurg s-a pus in legatura cu Armata si Yair a fost invitat la Comisia de Invaliditate, dar aici l-a asteptat o surpriza neplacuta. Comisia a stabilit ca starea actuala a sanatatii sale nu are legatura cu ranirea sa.
Yair s-a scfundat in depresie si a ramas in casa zile si nopti.
Cumnatul sau a apelat la un avocat si asa a inceput o lupta nemiloasa: Yair, luptatorul neinfricat, sarea pamintului, impotriva Armatei tarii sale iubite.
Depresia de care incepuse sa sufere l-a obligat sa consume medicamente din ce in ce mai puternice pina ce n-a mai stiut ce-i cu el. Intr-o perioada de relativa luciditate i-a spus sotiei sale:
"Uite-te la mine. Nu mai sunt nici barbat, nici sot si nici tata pentru fetita. Iti acord divortul."
Yair a inchiriat o garsoniera mizera si lupta impotriva armatei a continuat timp de alti cinci ani, dupa care i s-a stabilit o pensie aproape multumitoare si a capatat o masina. Masina a daruit-o sotiei si in diecare luna a depus la banca jumatate din pensia lui pentru fetita pe care o vizita saptaminal.
Dupa un timp fosta lui sotie a cunoscut alt barbat, dar relatia lui Yair cu fetita lui a ramas aceeasi.
In timp starea sa fizica si sufleteasca a continuat sa se inrautateasca vertiginos si intr-o zi a lesinat in vazul fetitei lui, care speriata si asmutita de fosta lui sotie a refuzat sa-l mai vada.
Lipsit de dragostea fetitei sale Yair si-a pus capat zilelor pe calea ferata.
Si asa a pierit inca un soldat israelian.

*


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!