agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 871 .



Exorcizare
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [matei dari ]

2005-06-18  | [This text should be read in romana]    | 



Dacă Ucigă-l toaca ar fi interesat de anatomia organelor interne a unui biet muritor, fără îndoiala că s-ar înscrie la Medicină și nu s-ar osteni să-l posede pe unu' slab de înger fără contract de uzufruct viager și cu riscul de a fi evacuat de mascați cu bărbi și ape binecuvântate. Mondenismul se poartă și între slujitorii lui 666, ceea ce e evident dacă stai și scanezi nițeluș tot ce oferă societatea consumistă - comunistă din ultimele secole, adică vreo douăzeci. Decalogul are după cum îi zice numele zece articole, dar se regăsește încălcat în atâtea ipostaze încât creatologia în domeniu a depășit de mult fantezia îngerilor căzuți sau care încă își mai păstrează echilibrul.
De exemplu Popa Tatu stă la spovadă cu Cosmopolitan, Men's Health și Ghidul fermierului ca să fie la curent cu ultimele invenții ale lui ăla cu scara și osu' mai ales că nu s-a reactualizat Catehismu cam de pe vremea decrețeilor. Acum e încurcat de baciu Mitru din susu' satului care are ideea fixă că toată țara e sub mare primejdie, mai ales de când România nu s-a calificat la Mondiale.
- Părinte, dumneata poți sfinții orice, ori numai anumite lucruri?
Se scarpină popa în barbă și caută în memorie vreo interdicție care l-ar putea costa două luni la mânăstire fară preoteasă și fără canceul de vin când vine vaca de la păscut.
- Apoi baciule, numai să fie lucru cu frica lui Dumnezeu, că Andricuț a Petrii din Vale a venit cu două fufe de vreo nouășpe ani, cică să le meargă bine în excursie în Macedonia. Și după trei luni le văd la Actualități plimbate cu duba și girofar.
- Ferască Sfântu părinte, nici vorbă de aieste făcături, eu vreau să sfințești norii care vin din miazănoapte să plouă cu apă sfințită pe ogoru meu.
Popa răsuflă ușurat, măi să fie idee, auzi să plouă cu apă sfințită! Își ia cartea de rânduieli și începe să ridice dreapta către cer, de parcă ar decupa nori cu foarfeca. După vreo zece minute Sf. Ilie anunță că ia sosit binecuvântarea și începe să plouă marunt parcă trecut prin strecurătoarea de la lapte. Baciu Mitru își șterge mulțumit cu basca fruntea udă și se urcă pe bicicletă să o ia în susu' satului.
- Mitrule, da' ce ai cultivat, își aduce aminte popa să întrebe pe când baciu Mitru mai să ia curba?
- Canabis! se aude în zornăitul lanțului.

.  |








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!