agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1340 .



Prietena Domnului Arhitect Daniel Alexandrovici
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Ben_Gal ]

2010-12-16  | [This text should be read in romana]    | 



&


Prietena Domnului Arhitect Daniel Alexandrovici
.
Mariuca o chema... Se cunoscusera in casa unor prieteni comuni. El era dupa un divort, ea dupa o dureroasa despartire de un prieten cu care traise necasatorita multi ani. Se asemanau in multe. Ambii erau trecuti prin scoli de buna calitate, ambii erau independenti dpdv. material si matrimonial si mai si aveau sfere comune de interes intelectual. Ceva nu mergea, totusi si intr-o buna zi Domnului Arhitect Daniel Alexandrovici o lua deoparte pe prietena lui, doamna Avocat Maria Cernescu si iata ce i-a spus:
"Mariuco! Stii, m-am gindit la noi. Iaca, suntem impreuna de aproape un an si simt ca reletiile dintre noi nu mai sunt cum erau la inceput. Imi aduc aminte pe ce pedestal inalt ma inaltasesi si ce mindru eram, incit incepusem sa cred ca poate sunt mai bun decit credeam inainte de intalnirea noastra. Si tu, in privirea ta directa ce suflet frumos si neintinat vedeam si mai vad asa si astazi. Si ne simteam bine impreuna plimbindu-ne mina in mina pe malul marii ascultind in liniste clipocitul molcom al valurilor. Intr-o zi mi-ai povestit despre colegii tai si am fost cam mirat de faptul ca aveai o atitudine atit de critica fata de unii. "Mariuco", ti-am spus. De ce esti atit de aspra? Oare nu scrie in Biblie ca doar Hristos era fara de greseala?".
Aici se cuvine sa fac o precizare. Domnul Arhitect este e v r e u, dar, totusi, a citit Noul Testament, iar Doamna Avocat este crestina ortodoxa. Religia diferita nu constituia pentru ei o problema caci nu erau habotnici si nu mai erau la virsta potrivita pentru a avea impreuna copii.
"Lasa, Daniele", a spus Mariuca. Eu iti vorbesc de viata reala si nu de vreun personaj din Biblie."
"Mariuco! Imi aduc aminte ca mai deunazi te complimentam pentru vasta ta cultura si tu, cu sinceritatea ta deosebita, mi-ai spus ca esti intr-adevar culta, dar nu te consideri un munte de desteptaciune. Stii ceva, Mariuco? Eu nu ma consider nici cult si nici grozav de destept si stii de ce? Cum pot sa fiu cult cind in fiecare zi invat lucruri pe care nu le stiam inainte? Cit despre desteptaciune... Daca era destept revolutionam arta arhitecturii sau a geometriei tri planare. Si, totusi, am destula minte pentru a intelege la ce duce, uneori, lipsa de minte, sau zis altfel, lipsa de intelepciune. Eu spun ca duce la o mare lipsa de maleabilitate in relatiile cu altii. Cu un om lipsit de maleabilitate nu stii la ce te poti astepta. Astazi te inalta pe pedestal, dar miine te va arunca, fara motiv, in tomberon."
Intelept era Domnului Arhitect Daniel Alexandrovici si, ca de multe multe ori, vorbea cu miez si Mariuca i-a inteles vorbele si a stiut bine ca prietenul ei se refera la ei doi.
-
Aici termin relatarea si las cititorului intelept sa speculeze asupra urmarii relatiilor dintre eroii acestei scurte povestiri.


.  |








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!