agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1296 .



O povestire
prose [ ]
Traducere din ebraica

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Ben_Gal ]

2011-01-20  | [This text should be read in romana]    | 



O povestire
Traducere din ebraica
Adusa de Shalom Ben_Gal
Un rabin a fost trimis cu soția sa la prima sa sarcina în folosul Comunității Evreiesti la o sinagogă aflata în periferia Brooklyn-ului .
Ei au ajuns acolo la începutul lunii Februarie foarte încîntați de munca primită.
Cînd soții au văzut prima dată Sinagoga, s-au speriat. Locasul fusese neglijat și avea nevoie de multe lucrări de renovare. Ei au stabilit obiectivul de a termina toate lucrările, astfel încît să poată deschide Sinagoga renovata și menține o rugăciune în prima noapte de Purim. Soții au muncit din greu la repararea stranele celor vechi, au dres tencuiala pereților, picturile, etc. și în ziua de Khader (17 februarie) munca a fost completata. Pe 19 februarie a pornit o puternică furtună de zăpadă care a durat două zile. În ziua de 21 februarie rabinul a plecat la Sinagogă și inima lui s-a intristat cînd a văzut că acoperișul s-a spart și a provocat prăbușirea unei suprafețe de ipsos în peretele de est în spatele chivotului. El a curățat podeaua plină de moloz și a decis să amîne rugăciunea planificată în noaptea de Purim plecînd trist acasă.
În drum spre casă a observat bazarul unei organizații de caritate și a intrat înauntru. Unul dintre exponatele aduse pentru vînzare era o față de masă frumoasă, brodata excepțional de frumoasa avînd și Scutul lui David în centru. Lucrarea de arta avea dimensiunea necesară pentru a acoperi gaura din peretele frontal al sinagogii. Rabinul a cumpărat broderia și s-a întors la la Sinagogă. Între timp, a început să ningă. El a observat o femeie în vîrstă care a vrut să ajungă la stația de autobuz dar nu a ajuns la timp. Rabinul rugat-o să aștepte în Sinagoga încălzită caci autobuzul următor trebuia să sosească 45 minute mai tărziu. Femeia s-a așezat pe bancă fără să acorde atenție acțiunilor Rabinului care a adus acum o scară și a atîrnat broderia pentru a acoperi peretele. Rabinul nu a putut să creadă cît de frumos arăta peretele acum.
Dupa terminarea muncii el a observat că femeia nu plecase. Fața ei era palidă. Ea a întrebat: "Învățătorule, de unde ai luat această broderie?". Atunci cînd rabinul i-a explicat, femeia i-a cerut să verifice în colțul din dreapta a broderiei. Acolo erau scrise inițialele EBG. Ele reprezentau chiar numelui femeii și ea a brodase fața de masa în urma cu 35 ani în Polonia. Femeia i-a explicat că înainte de război ea și soțul ei au fost oameni bogați în Polonia. Cînd naziștii au venit, ea a fost forțată să plece. Soțul ei planuise s-o urmeze o săptămînă mai tîrziu, însă a fost prins și trimis în lagăr. De atunci ea nu a mai văzut nici soțul și nici casa. Rabinul a vrut să-i dea broderia cadou, dar ea l-a convins să o lase în Sinagogă.
Rabinul a insistat s-o conduca casa ei cu mașina lui. Casa ei era de cealaltă parte a State-Island-ului.

De noaptea de Purim au avut o rugăciune frumoasă. Sinagoga a fost aproape plina. După rugăciuni rabinul și soția sa au salutat pe toți la ușa de ieșire și mulți au declarat că intenționează să vină din nou.
Un bătrîn a continuat să stea așezat pe o bancă și Rabinul nu a înțeles motivul Omul l-a întrebat de unde a obținut broderia care atîrnă pe peretele de est, deoarece este la fel că acela pe care soția lui a făcut-o cu ani în urmă cînd au trăit în Polonia înainte de război și cum este posibil să existe două broderii atît de asemănătoare. El a spus Rabinului că naziștii au venit și el a rugat pe soția să să fugă în siguranța, urmînd s-o urmeze, dar a fost arestat și dus în lagărul de muncă.
Rabinul l-a întrebat dacă vrea să vină cu el undeva. Ajungînd în State-Island la adresa la care locuia femeia, l-a ajutat să urce pe scări, a bătut la ușă și a fost martor la o întălnire emoționantă.

Această poveste se bazează pe o întămplare adevărată. Dumnezeu acționează, uneori, într-un mod misterios.



.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!