agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1227 .



Lord Jim
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Ben_Gal ]

2012-02-22  | [This text should be read in romana]    | 




Lord Jim
-
Desertul Kalahari, Namibia. Undeva langa granita cu tara vecina din rasarit, Botswana, cam la 50 Km. nord de ferma Uitspan se afla unul din satele bosmanilor Namibiei. Nici in cea mai buna harta a regiunii nu vom gasi urma de aceasta asezare, dar boshmanii se afla acolo de la inceputuri si stramosii lor erau cindva mândri stapanitori ai desertului Kalahari. Astazi boshmanii Namibiei numara mai putin de 25.000 de suflete, un procent doar din intreaga populatie si ei traiesc mai mult din mila omului alb care a venit in regiune mult mai tarziu pe la mijlocul secolului XVII, primii din Olanda.
Acest om alb ii numeste pe locuitori bosimani, oamenii tufisurilor, bushmen adica si asta in limba africaans. Alti albi se refera la ei cu denumirea de 'bosch(jes)man', adica "oameni-maimuta". Bineinteles, sunt care cred ca aceaste denumiri sunt jignitoare si vechii locuitori prefera denumirea de "Primii Oameni", expresie care in limba localnicilor este greu de pronuntat pentru omul alb si denumirea inradacinata astazi pentru ei este "Saan", "Basarwa" sau Khuai, ultima denumire insemnand "oamenii mici".
-
Ei bine, dupa aceasta mica introducere sa-l cunoastem pe eroul acestei povestiri. Numele sau este Batwa si el locuieste intr-o coliba aflata la marginea satului impreuna cu cele doua sotii ale lui. Oamenii Saan au doar vreo 30-35 de nume proprii si întrucât numele de familie este inexistent la ei, se obisnuieste adaugarea unei porecle pentru a-i identifica mai lesne. Eroul nostru capatase pe drept porecla de "White Batwa" caci tatal sau biologic fusese un portughez aflat in trecere, care nici macar n-a stiut vreodata ca are un fiu. Pe drept capatase porecla spun, caci Batwa era deosebit la infatisare de consatenii lui. In primul rind el ajungea la impresionanta inaltime de 155cm. mari si lati, cu vreo 10cm. mai mult decat majoritatea celorlalti. In afara de asta pielea lui era ceva mai deschisa la culoare ca a altor Saan. Barbat aratos era Batwa si multe fete si femei roisera in jurul lui inainte de s-a aranjat la casa lui si chiar si chiar mai apoi. In timpul povestirii noastre Batwa era un om cam la 28 de ani si, spre deosebire de altii el isi ducea singur de grija ca vanator in marele Kalahari.
-
Acum Batwa era bolnav pentru prima data in viata lui si sotiile lui ii tot racoreau fierbinteala fruntii cu niste panze muiate in apa rece a micului izvor din sat. Samanul a venit si el. Dupa o lunga examinare i-a spus:
"Batwa, esti bolnav" si s-a cufundat intr-o tacere meditativa plina de intelesuri nestiute inca. "Trebuie sa dau sfat cu spiritele si cu sufletele stamosilor si pentru a intra in trans am nevoie de o sticla de vodca".
"Mama lui de betiv", gandi Batwa, dar cu glas tare ruga pe prima lui sotie sa aduca cele necesare.
Samanul a supt cam o jumatate de litru dintr-o suflare, mai bine zis dintr-un galgalait si s-a pus pe treaba.
"Voi dansa dansul nostru traditional in jurul focului chemand spiritele in ajutorul nostru", a spus, incepand sa se tot roteasca in jurul unei lanterne aduse cu el care nici baterii nu avea. Dupa cam vreo jumatate de ceas samanul s-a oprit rasufland din greu, a galgait restul bauturii si s-a prabusit adormind pe o rogojina de acolo somn de multe, multe ore. La trezire a spus:
"Batwa! Spiritele spun ca vei fi adunat de ei si adus in marea oaza in care se afla sufletele stramosilor nostri. Pregateste-te, caci maine in zori sufletul tau isi va lua zborul."
La auzul acestei triste vesti cele doua femei izbucnira in plans si vestea se intinse repede in tot satul. Batwa era iubit in sat caci nu era om, barbat sa femeie, care nu apelase la ajutorul lui. Batwa ii ajuta mai mult cu sfatul caci avea acea intelepciune inascuta atat de rara.
Si veni noaptea si venira zorile, dar sufletul lui Batwa a ramas pe loc, ba inca mai mult - parea ca fierbintela mai scazuse.
A spus samanul:
"Asa e uneori inainte de zborul sufletului. Marele spirit in bunatatea si mila lui ne usureaza chinul, dar tu, Batwa, sa stii ca dupa apusul soarelui nu vei ma fi aici."
Si veni seara si Batwa se scula din culcusul lui si, infometat tare, a cerut primei sotii sa-i pregateasca de mancare.
"Multa mancare", a spus, "si daca mai vine betivul ala de saman spuneti-i din partea mea sa se duca dracului".
-
A doua zi disdedimineata Batwa a plecat la vanatoare in desertul lui iubit. Se cam simtea slabit dupa boala, era cam palid si pe fata inca mai erau niste bubulite rosietice care ii aparusera cu vreo luna in urma, dar Batwa si-a spus ca soarele si aerul curat din Kalahari il vor face sanatos. Spre seara, intorcindu-se cu prada lui bogata, il gasi in cortul lui pe medicul Xuarez Gonzales din orasul apropiat. "Apropiat" vine vorba caci distanta era de vreo 50Km. Gonzales obisnuia sa viziteze satul cam o data pe luna caci stia ca oamenii au nevoie de ingrijire lui. Om bun Gonzales asta, caci plata nu primea. Venise devreme pe calul lui vinetiu care raspundea, daca raspundea, la numele de Bucephalus. Batran era medicul, batran era calul, dar sufletele lor erau tinere si ciolanele lor reumatice inca se mai miscau.
Samanul din sat vedea il el un pericol pentru prestigiul sau si il intampina de fiecare date cu blesteme si injuraturi. Asa a fost si de data aceasta si dupa cateva vizite medicul s-a dus in cautare de odihna in cortul lui Batwa. Femeile lui Batwa au avut grija de medic si calul sau si atunci cand Batwa se apropie de cort il vazu pe Bucephalus la umbra cu fan mult si o donita de apa buna si curata. "Aha", isi spuse, "a venit dragul meu prieten la noi". Gonzales il cunostea pe Batwa inca de la nasterea acestuia. El fusese prieten cu tatal sau biologic de care nu mai stia nimic.
"Batwa", a spus medicul, "aud ca ai fost bolnav. De ce nu m-ai chemat?".
"Am vrut, draga prietene, dar acum sunt bine si desertul m-a inviorat".
"Bine?, spui, dar ce-i cu bubele astea pe fata ta?", intreba Gonzales. "Ia sa le vad mai aproape. Sa stii ca nu-i semn bun. Astea sunt semne de SIDA si ma bucur dar ma si mir caci pari sanatos. Uite ce. Vreau sa-ti iau putin sange pentru o analiza. Din fericire am cele de trebuinta controlului la mine acasa."
"Prietene", a spus Batwa, "stii bine ca Marele Spiritne ne invata sa nu ne risipim sangele, caci el este izvorul vietii."
"Batwa, daca am dreptate atunci sa stii ca mare pericol te paste si pe tine si pe femeile tale. Macar de dragul lor lasa-ma sa-mi fac meseria. Cat despre Marele Spirit... Iaca am sa-l anunt ca iau pacatul asupra mea".
Asa sa fie, draga prietene", a spus Batwa si-si sufleca maneca''
-
Si mai trecura doua zile si medicul Xuarez Gonzales a aparut iar.
"Batwa. Sa stii ca ai sau ai avut SIDA si daca esti sanatos acum e un miracol de la Dumnezeu. Eu n-am mai auzit ca cineva s-a facut sanatos. Poate e aerul lui Kalahari", a spus cu un zambet larg si cam cinic. Poate deschidem aici un sanatoriu si or veni in goana bolnavii din intreaga lume. Dar destul cu gluma. Analiza de sange arata nu numai ca esti sanatos, dar corpul tau a produs niste anticorpi, asa le spunem noi, adica niste arme impotriva bolii asteia si sangele tau poate fi folosit intru insanatosirea altora
Pe de o parte e bine, pe de alta nu chiar. Mai lipseste sa se afle c-or veni aici tot felul de banditi si te vor lua cu sila cu ei sa-ti scoata sange din tine pentru medicamente si bine nu-ti va fi. Cel mai bine acum e sa nu facem nimic si sa ne tinem gura inchisa si am sa ma mai gandesc, caci darul pe care l-ai primit ar putea ferici multi oameni."


A doua parte

Uniunea sovietica, Vladivostok
Sedinta de Partid

Tovarasi!!!
Deschid sedinta consacrata povestioarei de mai sus, in urma criticelor tovarasilor SorinL Sorinovici Shvili, aflat, momentamente, in delegatie intr-o tara capitalista [pfui tara] si Boris Enghelsovici Marx aflat slava... a a a .. Partidului in Siberia la munca de reeducare a elementelor care au facut candva parte din regimul burghezo-mosieresc [pfui element].
Tovarasi!! Am citit cu indignare telenovela in speta. Prin gratia a a a ... Partidului tovarasul Batwa s-a facut sanatos, dar acum il paste pericol mare din partea elementelor contrarevolutionare setosi de sangele lui pretios.
Tovarasi! Supun Prezidiului propunerea precum urmeaza:
1) Tovarasul Batwa, care este un OM sanatos din punct de vedere al Partidului [traiasca!!!] va fi adus la noi pentru a contribui la munca de cercetare a gripei capitaliste. Dupa cum stiti la noi nu se izista boala capitalista denumita SIDA, pfui, dar avem inca probleme cu gripa capitalista adusa de elementele mai sus amintite.
2) Sotiile lui, fie ca doresc fie ca nu, vor fi si ele aduse aici. Bineinteles, ele vor urma un curs de reeducare. Prima este destinata a prelua munca unei persoane care avea in grija ei instalatiile sanitare din Kremlin, insa fu dovedita a fi element. A doua va fi responsabila cu animalele de cultura, ca de par izamplu' motani si alte cele, destinati cercetarilor stiintifice diverse.
3) Medicul Xuarez pare ca este o persoana pozitiva cu mult potential spiritulal, etc. Si el va veni alaturandu-se institului de cercetari. I se va alatura calul sau, Bucefalus, caruia i se va permuta numele in Pjevalski Nicolai si va folosi ca mijloc de locomotiune pentru medicul mai sus amintit.
4) Shamanul va veni si el. Cursul lui de reeducare va fi lung, dar intensiv. Tovarasul Makarenko alcatuieste in momentul de fata programa necesara pentru a-l transforma pe shaman intr-o persoana importanta intru victoria comunismului.

Propun vot.

Prin Gratia Partidului,
Ulianov

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!