agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6269 .



Eveniment cultural
article [ Events ]
Donații de excepție la Muzeul Tehnic

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Nicu al Popii ]

2005-09-09  | [This text should be read in romana]    | 



Eveniment Cultural
Expoziția: „Donații de excepție la Muzeul Național Tehnic”



Joi, 1 septembrie 2005, s-a deschis la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, sub patronajul SC Electrica Serv SA, expoziția „Donații de excepție la Muzeul Național Tehnic”. Manifestarea a cuprins trei secvențe; respectiv :
- expoziția cu o parte din obiectele originale donate muzeului de-a lungul timpului atât de profesorul Dimitrie Leonida, cât și de numeroși „anonimi.”
- fundalul conținând postere cu momente semnificative din istoria creativității românești, alăturând „anonimii” care au contribuit la creșterea patrimoniului tehnic cu personalitățile care au dus faima României în lume.
- acordarea premiului Dimitrie Leonida, ediția a VIII-a pentru o recunoaștere chiar și simbolică a efortului unor instituții și persoane fizice în strângerea, conservarea, valorificarea unor obiecte de epocă, publicarea unor cărți de istoria științei și tehnicii, donarea unor obiecte importante muzeului., mediatizarea acestuia în massmedia, sponsorizarea, etc. .
Au fost acordate patru premii, respectiv domnului Nicolae Perciun de 91 de ani pentru volumul „ Din Istoria Telecomunicațiilor Române” , domnului Cornel Coclea pentru donarea unei importante colecții de ceasuri, Muzeului Universității Politehnice București pentru promovarea științei și tehnicii românești, Societății Comerciale Transelectrica, pentru conceperea și publicarea volumului „Transelectrica trecut , prezent și viitor”.
La manifestare au participat reprezentanți ai Universității Politehnice București, directorii unor instituții muzeale din București și din țară, specialiști în istoria tehnicii precum și numeroși prieteni și colaboratori ai muzeului.
A fost prezentă la acest eveniment cultural și Maria Mocanu Zamfirescu, nepoata lui Dimitrie Leonida, fondatorul Muzeului Tehnic, fiica primei femei inginer din Europa, Eliza Leonida Zamfirescu.
Printre piesele de excepție prezente în expoziție, amintim
- Pilele Karpen, cu electrozii din aur și platină având ca electrolit acidul sulfuric cu o concentrație de aproape 100 %, donate de Matei Marinescu în 1978. Pilele pun în discuție principiul al doilea al termodinamicii. Teoria lor a fost elaborată de profesorul Vasilescu Karpen, fost rector al Universității Politehnice în perioda 1920 – 1940 și expusă pentru prima dată la Paris în 1926. Realizarea practică a fost înfăptuită într-o lungă perioadă de timp, ultimele experimentări fiind făcute prin anii 1953.
- Aparatul de zbor individual al lui Justin Capră ( rucsacul zburător), brevetat în 1958, aparat donat muzeului chiar de inventator.
- Atelierul de tâmplărie al fraților Sersea, datând de la începutul secolului al XX-lea și donat muzeului în 1987
- Motor de avion Anzani, circa 1910, a echipat avioanele Bleriot, donat de aviatorul Saru Ionescu, aparat de luat vederi Debrye , donat de Potolea Yvonne, aparat de radio Baltic, cu difuzor Amplion , circa 1930, donat de Dumitrescu Henrietta în 1977 .


După cum s-a afirmat în salutul unor participanți, specificul acestui muzeu este faptul ca aproape întreg patrimoniul de peste 5000 de piese s-a constituit numai prin donații, cea mai importantă fiind donația profesorului Dimitrie Leonida în 1951.
O donație specială este automobilul aerodinamic Persu, primul de acest fel în lume, brevetat și construit de Aurel Persu la Berlin în 1923.
Impresionează și azi piesele funcționale reprezentând proiectele de diplomă ale unor elevi absolvenți ai primei Școli de mecanici și electricieni din România, fondată în 1908, donate muzeului, ca Motor cu ardere internă, autor Fleacă Ion, 1912 , ceas electric, donat de C. Stăncescu, 1912.
Poate fi surprinzător că după 1990, când etalonul valorii îl reprezintă mai ales banul, au continuat să existe numeroși donatori care au îmbogățit patrimoniul Muzeului Național Tehnic.
Menționez doar câțiva dintre aceștia: Cornel Coclea, amintit mai sus , Scarlat Mihail, care a donat în 2000 un aparat de radio marca Ultramar, S,U.A. , 1940, Elena Gabriela Contescu care a donat aparate foto în anul 2001, Cristian Saulescu care a donat în anul 2004 aparate de proiecție, etc. .
La realizarea acestui proiect cultural și-au adus contribuția în calitate de coorganizatori: S.C. Electrica Serv S.A, SC Hidroelectrica SA și C.N. Transelectrica SA.
Un moment inedit l-a constituit prezența în expoziție a celebrului Vasile Cocoloș donator și prieten al muzeului, care a marcat cele mai importante momente ale manifestării prin muzica unei flașnete, realizată chiar de el.
Informațiile interesante aflate cu acest prilej, valoarea pieselor din expoziție, jocul volumetric în prezentarea obiectelor expuse, iluminatul special, au contribuit la realizarea unui eveniment cultural de excepție, mediatizat la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Europa FM ,TVR Cultural și în România Liberă.

Nicolae Aurelian Diaconescu

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!