agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6206 .



Creative Folk – Club A Reunion, Ediția a II-a
article [ Events ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [honney ]

2006-12-08  | [This text should be read in romana]    | 



CREATIVE FOLK – CLUB A REUNION, EDIÞIA A II-A

ARGUMENT

Creative Folk – Club A Reunion a ajuns la adoua ediție! Între 11 și 15 decembrie, în fiecare seara, de la ora 18, folkul va fi iar rege în Club A, dialogând cu alte arte.
Pentru un festival este prea curând, de aceea nici nu-l numim așa! Creative Folk este o întâlnire cu și pentru prieteni. Încercăm să îi păstrăm aproape pe artiștii pe care îi iubim și care ne iubesc, să dăm publicului căldura pe care doar spectacolul de tip „un om cu o chitară, pe scenă” i-o poate oferi.

PARTENERI MEDIA

RADIO GUERRILLA, ROMÂNIA LIBERÃ, TVR CULTURAL, PORT.RO, MUZICISIFAZE.COM, RADIO LYNX, AGONIA.COM, ANOTHER.RO, 7ARTE.RO, COMUNICATEMEDIA.RO, NRJ.RO.

LUNI - COLINDE

Daniel Făt

Deja prieten oficial Club A, Daniel Făt deschide cea de-a doua ediție a CREATIVE FOLK – CLUB A REUNION. Artistul vine cu un program special, o cântare de suflet. După ce la ediția trecută ne-a delectat cu foarte dezvoltatul său simț al umorului și al ironiei, Daniel Făt vine acum într-o postură foarte serioasă. CORINDE DE PESTE OGRÃZI. Corinde – pentru că așa li se spune în Maramureș colindelor. Daniel Făt a crescut în Maramureș. Toate cântecele pe care le va prezenta „sunt colinde cântate autentic, așa cum se colinda în Maramureș, fără orchestrații sofisticate... simplu, cu tobă, zurgălăi, cel mult zongoră!”. Pe cele mai multe le-a învățat de când era mic, pe celelalte le-a căutat de-a lungul anilor. Pentru Daniel, Maramureșul este foarte important și nu numai pentru că de acolo își trage rădăcinile. „Este suflet, tradiție pură, chitesențială dacică, filonul vertical din străvechimea spiritualității românești, cel mai important, păstrat în România și poate chiar în lume. În Maramureș n-a pus picior de roman! Tradițiile dacice sunt păstrate în toate elementele: muzică, dans, port. Maramureșul e unic în lume!”
„Corindă, corindă” este al doilea album al lui Daniel Făt. Vânzările acestuia cresc simțitor în fiecare iarnă.


Maria Gheorghiu

„De curând m-am întors de la Kiev, unde am avut un concert în cel mai select club de acolo, club unde se fac marile lansări de discuri. Pe 30 noiembrie am cântat împreună cu Orchestra Academică la Opera din Kiev. Pot să spun că acesta este vârful carierei mele” – povestește Maria Gheorghiu.
Cântă folk dinainte de ‘89 și a devenit una dintre cele mai iubite artiste, una dintre cele mai apreciate voci, fiind supranumită de către Victor Socaciu „Joan Baez a României”. „Titulatura” i se atribuia în 1993, cu ocazia câștigării trofeului „Om bun”. Siteurile vorbesc despre muzica ei ca fiind „un medicament care liniștește, dar poate creea dependență.” Drumul Mariei Gheorghiu nu a fost însă o cale ușoară, iar cariera ei nu s-a sprijinit pe artificii comerciale niciodată.
Cel mai important element pentru succesul său ar putea să fie relația cu publicul, pe care folkista o descrie ca fiind „de interdependență. Publicul mă face să dau totul din mine sau nimic. Din fericire, în situația a doua am fost de foarte puține ori. Este ca un fluid – dacă se întrerupe, actul artistic este compromis.”
Maria Gheorghiu va fi prezentă pe scena Club A de două ori în cadrul celei de a doua ediții a CREATIVE FOLK – CLUB A REUNION. Alături de Daniel Făt, ea deschide festivalul. Apoi, marți, își va da tributul de amintiri și cântece „IN MEMORIAM ANDA CÃLUGÃREANU”.
Am întrebat-o ce înseamnă pentru „doamna folkului”, concertele de club. „Cluburile sunt proba de foc pentru orice artist care se respectă, pentru că ești cel mai aproape de public, trebuie să dai tot din tine. Am mai cântat în Club A în urmă cu doi ani. Este un loc foarte drag mie. Aici mi-am făcut debutul bucureștean și a fost chiar primul concert de club.”
Programul de colinde care deschide festivalul a fost dorința Club A de apropiere de spiritul sărbătorilor, dar și a artiștilor implicați. În repertoriul Mariei Gheorghiu intră o parte din colindele de pe albumul „Pe la case luminate”, album ce se reeditează de vreo zece ani, preluat de două case de discuri. Colindele sunt pentru artistă „forma supremă de purificare a sufletului. E păcat că trebuie să așteptăm un an întreg pentru a ne întoarce la colinde.”

MARÞI - In memoriam Anda Călugăreanu

Invitați: Ioana Bogdan (TVR), Ovidiu Dumitru (TVR), , Cornel Fugaru, Aurel Gherghel, Maria Gheorghiu, Horia Moculescu, Victor Socaciu, Doru Stănculescu, Octavian Ursulescu și alți prieteni ai Andei
Discuții, amintiri, memorii
Proiecție DVD din arhiva TVR – Anda Călugăreanu

Ca reprezentat al TVR și prieten drag Club A, Doru Ionescu explică de ce această seară specială:
„În urmă cu 3 - 4 ani, am început întâlnirile Underground în Club A, pentru emsiunea Remix – Rock Forum, cu imagini de arhivă, teme definite și invitați speciali. Ne-am dorit mult să avem un program dedicat celor dispăruți. Am avut câteva întâlniri („Amintire cu haiduci”, „In memoriam Iuliu Merca”). Ne-am tot dorit o serie de remember-uri, pentru că, din păcate, au plecat multe nume mari ale muzici românești.
Această întâlnire in memoriam Anda Călugăreanu va fi urmată de alte seri. Este prima dintr-o serie. De curând s-au împlinit 60 de ani de la nașterea sa. Au mai fost mici festivaluri în memoria sa.
Pentru mine, Anda Călugăreanu înseamnă o personalitate distinctă și complexă în peisajul muzical folk pop și a teatrului din România, care nu va putea fi egalată. Din păcate, ne-o amintim mai greu, din motive obiective.
TVR vine cu restituiri. Sunt multe imagini de arhivă, a filmat enorm. Și cu Toma Caragiu, și în formula de trio cu Florian Pittiș și Dan Tufaru. A lucrat mult cu redacția muzicală și de divertisment. În TVR are filmări cu Ioana Bogdan, Liana Săndulescu, Alexandru Bocăneț, Ovidiu Dumitru, Titus Munteanu. Imaginile datează din perioada 66 – 91. sunt imagini antologice. Filmări fără sunet din Club A perioada ‘74 – ‘75. De la cenaclul Flacăra (‘76), un spectacol în care Anda cânta, iar Leopoldina Bălănuță recita, cu Sincron – condus de Cornel Fugaru. Þin foarte mult să precizez acest lucru, pentru că părerile sunt împărțite și au apărut discuții în presă pe această temă: Anda Călugăreanu a fost descoperită de Cornel Fugaru, nu de altcineva! Era o adolescentă care se juca cu păpușile sub scară.
Avem imagini în premieră după 30 de ani!
Cea mai veche e din ‘66. era un film în coproducție, realizat de țările danubiene. Se numea, firește, „Cântecele Dunării”. Vico Torriani ajungea în București, după ce trecea prin toate țările dunărene și o descoperea pe Anda într-un club...
Este începutul unei serii, care va continua cu Dorin Liviu Zaharia, Nicu Vladimir, Iuliu Merca, Liviu Tudan, Doru Căplescu, Vali Sterian...


MIERCURI – Premiere vechi și noi

Ștefan Mardale
Cunoscut de public datorită grupului Cri Gri, Ștefan Mardale, obișnuit al Club A, ne-a făcut și nouă o surpriză: cântă folk! Mai puțină lume știe acest lucru despre Ștefan , mai puțini îl văd în această ipostază pentru că trupa Cri Gri are o clară tentă rock. Interesant este faptul că Ștefan Mardale a ajuns la folk pe filieră pur românească!
„În timpul liceului nu suportam muzica folk. Ascultam marile grupuri rock progresive și făceam mișto până și de AC DC, numindu-i Modern talking-ii muzicii rock. După armată l-am descoperit pe Vali Sterian și mai toată generația lui și, mai ales, am început să fiu atent la texte, ceea ce înainte nu se întâmpla.
Muzica grupului Cri Gri este în cea mai mare parte compusă de mine. Florin Silviu Ursulescu a catalogat-o ca un folk rock alternativ. De-a lungul timpului, prietenii mi-au spus că stufozitatea instrumentală a crigrismelor umbrește mesajul.
Am ceva cântece de mai bine de 20 de ani pe care nu le-am cântat niciodată în public. Cel de-al treile album Cri Gri va fi acustic! Deja pe al doilea sunt patru cântece acustice.”
Așadar, Ștefan Mardale vine cu muzici în premieră, dar și cu cântece știute și aplaudate deja.

Diana Giubernea prezintă un fragment din spectacolul „Monologele vaginului” după Eve Ensler, regia Mona Gavrilaș

Ovidiu Mihăilescu

Pentru a doua oară pe scena Club A, folkistul ne-a impresionat prin căldura și deschidera sa. Membru al Gashkademiei de folk, Ovidiu Mihăilescu crede cu ardoare în folkul românesc, pe care încearcă să îl promoveze prin tot ceea ce face.
Și-a început cariera la o vârstă fragedă. La 17 ani învăța având ca „dascăli” LP-urile lui Mircea Baniciu și al lui Valeriu Sterian. Mai târziu, a fost invitat să facă parte din Cenaclul Vouă, împreună cu care a avut peste 300 de spectacole.

Mircea Vintilă & Brambura

Mircea Vintilă este deja acasă în Club A! La ediția precedentă a CREATIVE FOLK – CLUB A REUNION, Mircea Vintilă și Brambura au electrizat pur și simplu sala. Întreg Club A a sărit și a cântat împreună cu ei. Mugurel Vrabete și Relu Bițulescu i-au aplaudat din sală.
Mircea Vintilă și Brambura vin „înarmați” cu un repertoriu ca pentru un asemenea public. „Pământul deocamdată”, „Madama de Pică” și, evident, „Miruna”.
„Mărturisesc că mi se întâmplă să încerc să surprind publicul cu cântece vechi, dar nu reușesc. Cineva în sala le știe de fiecare dată! De exemplu, din MIRUNA am compus doua strofe în 68. era un fel de glumă, știam că nu am nici o șansă să cânt așa ceva. Peste ani, într-un turneu, cineva mi-a amintit de piesă și mi-a cerut continuarea. Am scris-o și a rezultat un mare succes. Nu pot să fac nici un recital fără MIRUNA, publicul nu ma lasă!” – spune Mircea Vintilă.

JOI - Gashkademia de folk

„Gashkademia” s-a născut din gruparea „Zona de mijloc”. Numele indică o stare de spirit. Artiștii care fac parte din ea sunt solidari, se susțin reciproc, formează o gașcă în sensul bun al cuvântului, dar și academie, adică vor să crească împreună, să învețe unul de la celălalt. În „statutul de funcționare a acesteia” figurează fair play-ul, lucru neobișnuit în ceea ce privește show biz-ul. De data aceasta este de-adevăratelea. Membrii gashkademiei vor să se susțină reciproc.
„Prin acest concert și, în general, prin ceea ce facem vrem să demonstră că folk-ul nu a murit în România și nu este clișeistic. Este loc de nou, este timp pentru debut. Încercăm să îi ajutăm pe cei tineri, dar nu ne simțim umbriți de artiștii consacrați. Ne-am strâns în această formulă și susținem concerte împreună.
Ne sprijină mult Daniel Iancu (din păcate nu va putea fi prezent la CREATIVE FOLK, pentru că e plecat din țară). Daniel Iancu are album scos, îl pregătește pe al doilea, dar rămâne alături de noi. Acesta este spiritul care ne unește. Nu vom părasi corabia pe măsură ce obținem consacrarea” – povestește Ovidiu Mihăilescu. Și tot el vine cu o veste bună: e în lucru o compilație a Gashkademiei, care stă să apară în primăvară.

Puiu Crețu
Ovidiu Mihăilescu
Dan Caramihai
Alina Manole
Marian Tudoroiu

Grupul IMPERFECT – Marius Matache și Radu Tudoroiu

STAND-UP COMEDY cu TONY TECUCEANU


VINERI – lansarea primei telenovele folk din România

Comunicat Þapinarii

ÞAPINARII lansează Prima Telenovelă Folk din muzica românească, intitulată Viața de cuplu e ca mersul pe tricicletă.
Acesta este noul album al trupei, al 6-lea din cariera celor doi trubaduri moderni Cosmin Covei și Adrian Tănase .
Orice asemănare cu personaje sau fapte reale nu este chiar întâmplătoare, albumul prezentând o situație de viață de cuplu din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre.
Dragoste, pasiune, gelozie, fantome ale trecutului, sechele din copilărie, bacalaureat la filosofie, meditații periculoase, relații amoroase, sfaturi prietenoase...totul pe noul album Þapinarii –Viața de cuplu e ca mersul pe tricicletă.
Va reuși oare bătrânul academician să treacă peste amintirile dureroase din tinerețe și să-și continue liniștit viața de familie alături de soția lui ce se pregatește de bacalaureat cu un tânăr cunoscator de filosofie de viață?
Veți afla doar ascultând cu sufletul la gura:Viața de cuplu e ca mersul pe tricicletă – prima telenovelă folk din muzica românească.
În rolurile principale: COSMIN COVEI și ADRIAN TÃNASE
Scenariul și regia: COSMIN COVEI
Muzica: ÞAPINARII
Premiera va avea loc vineri,15 decembrie în Club A, în cadrul Creative Folk Club A Reunion



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!