agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2074 .



De-ale cărturăriei de odinioară (7)
prose [ ]
La culesul recoltei

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [dorarab ]

2012-05-01  | [This text should be read in romana]    | 



Se înserase devreme, început de octombrie. Lunga baracă cu etaj din mijlocul viei Întreprinderii Agricole de Stat din Humeștii de Sus arăta ca un schit în noaptea Învierii Domnului, era luminată doar de lumânări, deoarece curentul electric fusese tăiat, procedură zilnică la nivel național în mediul rural, între orele 16 și 22, când consumul casnic este maxim. Elevii se întorseseră de la lucru, aducând cu ei, în ciuda interdicției oficiale, câte o găleată din plastic plină de struguri pe alese, circa opt kilograme. Pentru a avea cu ce se spăla, ei au aprins trei focuri de tabără în curte, fiecare dintre ele încălzind un cazan din tuci cu aproximativ 50 de litri de apă. Două separeuri, unul pentru fete și unul pentru băieți, realizate din cearșafuri atârnate pe funii întinse de către patru pari înfipți în pământ formau spațiile unor băi ad-hoc în aer liber. Toată lumea se pregătea de servirea cinei în sala de mese, o încăpere situată la parter, într-o extremitate a bărăcii. Dar, mai mult ca de obicei, tractorul care aducea marmitele cu mâncare întârziase.
În celălalt capăt al bărăcii, la etaj, în dormitorul cu patru paturi rezervat profesorilor, Valentin Găleatian, responsabil cu practica elevilor la ferma viticolă, primise în vizită colegii lui, profesorii Vasile Papornițescu, responsabil cu practica elevilor la ferma pomicolă, Valeriu Desagion responsabil cu practica elevilor la ferma culturii de sfeclă furajeră, precum și Victor Săcoteiu, responsabil cu practica elevilor la ferma culturii de porumb. Toți fuseseră convocați la ora 19 pentru o ședință de bilanț al practicii de producție în agricultură, la care se anunțase și activistul de la "județeana de partid", tovarășul Vlad Neleagă. Vestea proastă era că, deși recoltul fusese terminat chiar în ziua respectivă, nimeni nu avea voie să plece acasă. În așteptarea hranei, profesorii și-au propus să joace remi la o masă aflată în mijlocul încăperii. Înainte de a începe, gazda a ținut să facă un anunț important:
- Tovarăși! Atenție, vă rog! Am o surpriză plăcută pentru voi. V-am rezervat câte doi saci plini cu struguri, unul cu "Merlot" pentru vin și unul cu "Muscat de Hamburg" pentru masă. Voi pune chiar acum elevii să îi încarce în portbagajele mașinilor voastre..
- La rândul meu, eu v-am adus câte doi saci plini cu mere "Jonathan", s-a lăudat profesorul Vasile Papornițescu.
- Și eu am în portbagajul mașinii mele câte doi saci cu porumb boabe, nu v-am uitat, le-a ținut isonul profesorul Victor Săcoteiu.
- Eu am fost în după-amiaza acestei zile la oraș, acasă la fiecare dintre voi și am lăsat câte un pachet de cinci kilograme de carne de vită și cinci de carne de porc, doar tarlaua cu sfeclă furajeră este lângă grajduri, nu s-a lăsat mai prejos profesorul Valeriu Desagion.
- Ești un coleg bun. Noi, ceilalți, o să contribuim împreună cu benzină din rația noastră lunară, ca să acoperim consumul necesar pentru drumul dus-întors ce l-ai făcut. Corect?
- Dacă așa zici tu, Valentin, care ești și secretarul organizației de partid, așa să fie!
- Atunci, înainte de a începe jocul de remi, hai să coborâm în curte pentru a pregăti cum se cuvine portbagajele "Daciei" fiecăruia.
- Bună idee! Doar nu am lucrat aici două săptămâni pe gratis, ca proștii. Avem și noi familie, copii. Nu am furat! Am luat și noi din avutul obștesc, al tuturor, deci și al nostru. Nu-i așa, tovarășe secretar de partid?
- Să ne grăbim, că ne trezim pe cap cu tovarășul Neleagă.
- De ce ție frică de el? Nu este atât de zăbăuc, așa cum pare la prima impresie! Trebuie să știi cum să-l iei. A trecut pe la mine în inspecție și mi-a tras un perdaf, mamă-mamă… că omul de tip nou, comunist, că spiritul critic și autocritic, că parazitismul, că indolența, că atitudinea față de muncă în rândul tineretului, că așa și pe dincolo, ce mai încolo și încoace, mi-a făcut capul calendar! Avea cu el o broșură din care citea din cuvântările mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu. Însă l-am luat cu binișorul și, până la urmă, i-am închis gura cu doi saci cu mere.
- Și eu i-am umplut portbagajul cu doi saci de porumb boabe! Are limuzină încăpătoare, o "Dacia 1310" de tip combi. Ba, a mai vrut unul, cică pentru maică-sa de la țară, care crește multe găini în bătătură.
- Dar ce, eu nu îl cunosc pe tovarășul
Neleagă? Tună și fulgeră! L-am domolit când i-am spus că am făcut rost de carne de porc și de vită. "Cum, se fac tăieri ilegale de animale la fermă?" a întrebat el, nervos, de credeam că-mi pune cătușele la mâini. Eu i-am explicat încetișor că au fost sacrificate vitele betege, care nu mai pot merge. Dar vouă vă spun că, de fapt, săptămânal, îngrijitorii de la fermă lovesc cu parul una-două vite la picioare până ce ele cad la pământ. Apoi, ce credeți? Vă spun tot eu. Vine medicul veterinar al fermei, care, în cârdășie cu ei, constată că animalele respective s-au accidentat grav din motive necunoscute și recomandă sacrificarea lor. Carnea se împarte între salariații fermei, proteinele de calitate ajungând la șefi. Cât despre porci, nimeni nu știe exact numărul lor, o scroafă putând făta când o duzină, când numai doi purceluși.
- Vezi, are dreptate tovarășul Neleagă, când ne citește din cuvântările mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu. Hai să ne grăbim, să ajungem în curte, ca să facem schimb de produse! Apropo! Și la mine a fost în inspecție tovarășul de la "județeana de partid", dar tot așa, cu doi saci de struguri l-am calmat.
Peste un sfert de oră cei patru profesori au început jocul de remi. Fiecare avea în față o farfurie mare, plină cu struguri "Muscat de Hamburg", o carafă cu must din struguri "Merlot" și un pahar. Atmosfera era de voie bună. Fiecare dintre ei aveau obrajii roșii, pentru că mustul "fierbea", era agitat continuu de microbulbuci, iar alcoolul, așa puțin cât se formase, se răspândise de la cap la picioare.
Nu terminaseră un joc și au auzit tropăituri pe scară. Până să se dezmeticească, l-au văzut în pragul ușii pe Vlad Teleagă, cu ochii holbați, fața congestionată, cu o falcă în cer și una în pământ, care a început să urle:
- Este incredibil. Nu se poate așa ceva! Voi face o sesizare la primul-secretar de la "județeana de partid", Veți zbura din învățământ!
- Ãăăă… bună seara, tovarășe Neleagă. Bine ați venit în mijlocul nostru! Ce s-a întâmplat?
- Simt în nări miros de must, tovarășe Găleatian. Elevii fac must, se îmbată. Ce păziți aici?
- Nu se îmbată, tovarășe Neleagă! Mirosul vine de la mustul pe care l-am pregătit eu, personal, pentru dumneavoastră și colegii mei.
- Ãăă… ăăă… pe drum m-am oprit la o fermă, unde am văzut un știulete uitat pe jos. Neglijență în timpul lucrului, tovarășe Săcoteiu. O să dați socoteală!
- O fi căzut din coșuri în timpul transportului până la capătul rândului de porumb. O clipă de neatenție, tovarășe Neleagă!.
- La ferma pomicolă am văzut un măr lăsat de izbeliște în iarbă, tovarășe Papornițescu. Veți plăti scump!
- Este un caz cu totul și cu totul izolat, tovarășe Neleagă!
- La ferma zootehnică am văzut o sfeclă furajeră lovită, care cu siguranță se va strica și va altera toată cantitatea însilozată, tovarășe Desagion. O să fiți dator toată viața!
- Elevii mei au smuls sfecla furajeră cu mâinile, din poziția în genunchi. Nimeni nu s-a ridicat în picioare. Ei au mers în genunchi de la o sfeclă la cealaltă. Nici când ajungeau la capătul rândului nu le-am permis să se ridice în picioare, tocmai pentru ca ei să nu fie tentați să lovească cu piciorul în timpul extragerii din pământ a sfeclei. Se poate ca un muncitor de la siloz să fi lovit cu lopata, din neatenție, vreo sfeclă. Nu fac elevii noștri așa ceva! Ei aparțin unui liceu industrial, care pregătește viitoarea clasă a proletariatului!
- Tovarăși! Am venit special aici, ca să vă amintesc de așa-numitele "Teze din iulie", de o importanță excepțională pentru construirea comunismului în țara noastră. Când au fost citite aceste teze de către mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu? Presimt că stați prost la învățământul politic, după neregulile constatate în activitatea pe care ați desfășurat-o.
- În luna iulie, tovarășe Neleagă!
- Bravo, isteț răspuns! Din ce an, tovarășe Găleatian?
- Ãăă… din acest an… ăăă… din anul trecut… sau… ăăă… de acum doi ani.
- Nu, tovarășe Găleatian! Au fost făcute publice la ședința din 6 iulie 1971 a Comitetului Executiv al C..C. al P.C.R.
- Vă rog să mă scuzați, dar de un timp memoria îmi joacă feste. Citiți-ne, tovarășe Neleagă!
- Nu voi citi tot, doar teza a patra.
- Vom asculta cu atenție, dar, pentru a vă trage suflul, gustați, vă rog, din acest must din struguri "Merlot". Este sănătate curată!
- Ãăă… da… doar un deget orizontal. Ãăă… ce ați făcut? Ați umplut tot paharul!
- Scuzați.mă, tovarășe Neleagă! Am înțeles un deget vertical. Gustați, mustul este excelent, pișcă la limbă!
- Ãăă… numai după ce voi citi prima frază. Atenție! Avem multe lucruri de învățat! Așadar încep: "Va trebui să crească rolul partidului în dezbaterea principalelor probleme ale vieții colectivelor de muncă, în sporirea combativității și vigilenței politice a membrilor de partid, în ridicarea spiritului critic și autocritic, în promovarea poziției ferme împotriva fenomenelor negative, a atitudinilor necorespunzătoare față de muncă și avutul obștesc, de dezinteres față de cerințele oamenilor muncii, a manifestărilor de indolență și superficialitate". Ați reținut? Trebuie să promovăm o poziție fermă împotriva atitudinilor necorespunzătoare față de muncă și avutul obștesc!
- Asta și facem. Promovăm o atitudine. Gustați, tovarășe Neleagă!
- Mda… merge… pișcă bine la limbă. Acum, a doua frază: "Este datoria organizațiilor de partid de a forma opinia de masă în lupta împotriva abuzurilor și necinstei, a delapidărilor, a tuturor manifestărilor antisociale". Ați înțeles? Trebuie să formăm o opinie de masă în lupta împotriva delapidărilor!
- Așa este! Formăm o opinie. V-am umplut încă o dată paharul, tovarășe Neleagă!
- Mda… are alcool… ăăă… îl simt cum coboară la picioare. A treia și ultima frază. "Unul din obiectivele principale ale muncii politice, îndeosebi în rîndurile tineretului, este combatarea fermă a tendințelor de parazitism, de viață ușoară, fără muncă, cultivarea răspunderii și a datoriei de a munci în slujba patriei, a poporului, a societății socialiste. Îndeplinirea unei munci utile societăți este o onoare și o obligație pentru toți cetățenii". Ați auzit? Trebuie să combatem ferm tendințele de parazitism!
- Cum să nu? Combatem tendințele! Încă un pahar cu must, tovarășe Neleagă! Serviți!
- Mda… este bun.
- Tovarășe Teleagă, de ce trebuie să mai stăm la fermă? Doar am terminat de recoltat. Toate zilele petrecute aici vor trebui să fie recuperate în duminicile viitoare la liceu.
- Dintr-un motiv foarte simplu. Vă explic. La I.A.S. Humeștii de Sus s-a preliminat un record de producție la toate culturile, care a fost raportat la organele superioare de partid și de stat, iar voi ați terminat de recoltat într-un timp prea scurt. Rezultă că ați lăsat producție nerecoltată pe câmp. Logic, nu?
- Dar, tovarășe Neleagă…
- Nu vreau să mai ascult nimic!
- Eu și colegii mei v-am pregătit câte doi saci cu produse de la fiecare fermă. Din surplusul recordului de producție. Totul este în portbagajele autoturismelor noastre parcate în curte.
- Aaa… dacă este din surplus, atunci "Dacia" mea este tot acolo. Apropo! Tovarășe Găleatian, am adus o canistră de plastic de 20 de litri.
- Am înțeles, tovarășe Neleagă, o umplem cu mustul care pișcă la limbă. Dar, cu sesizarea la primul-secretar cum rămâne?
- Voi mai rămâneți două zile, concentrați-vă doar la terminarea a ceea ce ați început să faceți aici. Doar atât! Nu vă mai gândiți la altceva!
- Stimați colegi, în calitate de gazdă vă invit să-l însoțim pe tovarășul Neleagă în curte! Avem treabă!
După câteva minute toți profesorii s-au întors în camera colegului Găleatian pentru a reîncepe jocul de remi. Afișau o mină posomorâtă.
- Neleagă ne-a ras, ne-a golit complet portbagajele.
- Valeriu, iată un motiv serios să mai rămânem două zile aici, ca să ne refacem sacii cu produse.
- De unde, că am terminat recoltatul, dragă Valentin.
- De la elevii noștri, care și-au făcut rezerve importante de produse agricole, au valizele pline. Le vom vorbi despre "Tezele din iulie", că este interzisă delapidarea din avutul obștesc. Apoi, noi le vom confisca produsele agricole până ce ne vom reface sacii luați de Neleagă..Nu mai mult, ca să rămână și ei cu ceva. Oameni suntem!
- Bravo, se vede că ești profesor de matematică, știi să socotești.
Abia terminase profesorul Desagion de rostit ultimul cuvânt că la ușă a apărut Voichiță Burtătobă, un butoi pe două picioare, cu butonierele de la cămașă întinse la limita de rupere, director la I.A.S. din Humeștii de Sus.
– Aăă… bună seara, tovarășe director. Ce bucurie să vă vedem în mijlocul nostru!
- Bună seara, profesorilor. Vă merge bine, jucați remi, carafele cu must sunt alături.
- Tractorul cu mâncare pentru cină, de obicei, fasole cu șorici, încă nu a venit. Poftiți la un pahar de must! Eu, cu mâinele mele am zdrobit bobiță cu bobiță.
- Mulțumesc, doar unul, pentru a putea ciocni cu paharele dumneavoastră. Voi rămâne doar un minut, agenda mea de lucru fiind foarte încărcată, chiar dacă mă scol la răsăritul soarelui și muncesc zi-lumină. Am venit să vă spun că în cele două zile suplimentare trebuie să terminați de secerat cocenii de porumb și să-i încărcați în remorci. Este clar? Dimineața vor veni tractoare cu remorci pentru a transporta elevii la ferma respectivă.
- De ce, tovarășe Burtătobă? La prima ședință ne-ați spus că această operație nu este în sarcina noastră.
- Așa este, dar acum jumătate de oră am fost anunțat prin telefon de la București că unitatea noastră agricolă este nominalizată pentru a primi titlul de "Eroul al Muncii Socialiste". Am obținut producții pe hectar mult superioare mediei pe țară: 25 de tone de porumb boabe, 15 tone de struguri, 11 tone de mere, 120 de tone de sfeclă furajeră. S-ar putea să primim vizita mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu. De aceea, noi trebuie să avem toate terenurile pregătite pentru arătura de toamnă. Din elicopter, mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu va vedea toată suprafața. Vă dați seama că dacă va observa măcar o neregulă, s-ar putea să ajungem în închisoare.
- Ooo… felicitări, dar, după calculele noastre, nu ați obținut nici jumătate din producția pe care ați raportat-o. Din lipsa furajelor, vacile de lapte sunt atât de slăbite iarna, încât ați inventat un fel de hamuri, care să le țină în picioare. Dar, aceasta nu este problema noastră. De ce nu eliberați terenul de coceni cu salariații dumneavoastră? Elevii, studenții și soldații reprezintă o forță de muncă neremunerată, nu-i așa? Ca să-l parafrazez pe Marin Preda, ce sunt elevii? Ei bine, ei sunt niște cetățeni pe care țăranii îi ajută la strângerea recoltei.
- Tovarășe Găletian, să nu vorbim așa. Eu am experiență și vă înțeleg. Nu vă las fără șorici în fasole, cum se spune la noi, la țară. De aceea, am adus câte doi saci cu produse de la fiecare fermă pentru fiecare. Pachetele cu proteine de vită și de porc o să vi le dau în ultima zi, ca să nu se strice până atunci. Ce ziceți?
- Tovarășe director, în calitate de secretar al organizației de partid al liceului nostru vă felicit în numele meu, dar și al colegilor mei, pentru faptul că unitatea pe care cu onoare o conduceți va primi titlul de "Erou al Muncii Socialiste". Eu aș propune ca și dumneavoastră să primiți acest titlu, deoarece îl meritați. Acum, vorba dumneavoastră, agenda de lucru este încărcată și orice secundă este prețioasă. Hai să coborâm în curte pentru a face transferul sacilor de care ați pomenit!
- Eram sigur că ne vom înțelege înainte de a interveni organele superioare de partid și de stat. Să mergem în curte!
După o scurtă întrerupere, jocul de remi a continuat. Profesorul Desagion avea o problemă urgentă:
- Cum vom face cu elevii, dragă Valentin? Vom proceda cu ei așa cum am stabilit înainte de a veni directorul Burtătobă? Ce zici?
- Desigur, dragă Valeriu, doarece eu consider că directorul ne-a plătit, ce-i drept, cu destul de multă generozitate, doar pentru cele două zile în care vom lucra suplimentar.
- Dragă, Valentin, ești genial! Dă-mi voie să te sărut!
- Eu nu am făcut decât să pun în practică începutul primei fraze citite de Neleagă din "Tezele din iulie": "Va trebui să crească rolul partidului în dezbaterea principalelor probleme ale vieții colectivelor de muncă", Mai discutăm acest subiect? Eu cred că este suficient dezbătut.
O liniște profundă s-a lăsat, semn că propunerea secretarului organizației de partid a liceului a fost aprobată tacit în unanimitate.

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!