agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 8893 .



Cenaclul de la Roma - Ziua Nationala a Culturii Romane
article [ Press ]
cronică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [minela ]

2018-01-20  | [This text should be read in romana]    | 














oH4XH

Duminică, 14 ianuarie 2018, Cenaclul de la Roma a organizat ,,Ziua Națională a Culturii Române”, ediția a-III-a și aniversarea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc la Casa della Cultura di Villa De Sanctis.

Scriitorul Valeriu Dg Barbu, coordonatorul și fondatorul Cenaclului de la Roma, a vorbit despre importanța actului artistic pentru comunitatea de români din capitala Italiei, despre identitatea poporului român și liantul care a făcut ca această întâlnire importantă să aibă loc – cultura românească -

9KHvA

,,Unde suntem noi, fie întrupați sau cu sufletul, da, noi, urmașii atâtor generații de trăitori bravi care au scrijelit numele lor prin fapte, prin opere, panoplia Culturii Românești, și, mai ales, CINE și CE suntem, cine sau ce am devenit, ce zic oglinzile despre noi?”. De asemenea a punctat rolul și contribuția tinerilor care vor duce mai departe valorile culturale românești - ,,Copiii aceștia pe care îi vedeți aici... ei sunt România, să ne închinăm lor cu mulțumiri, să-i slujim pentru ca să ajungă acolo unde, și ceea ce ...vor vrea ei... Să înceapă, așadar, spectacolul!”.

Un discurs despre românii din Italia și despre actul artistic ce leagă România de țara gazdă, a fost ținut de domnul Vice-Consul, Ionuț Florin Urs, însoțit de doamna Beatrice Aneta Birău, Consul al României la Roma.

A urmat spectacolul de revistă al trupei de teatru ,,Joc”, coordonat de actrița, profesor de teatru, Magda Băcescu și actorul Ștefan Apostol.

osqKJ

Dinamismul ,,micilor” actori a captivat atenția tuturor prin scenete umoristice, ironizând defectele societății românești: infidelitatea, snobismul, incultura, grandomania unor români care, odată ajunși pe alte meleaguri, uită de unde au plecat, ignoranța, dezinteresul față de lectură, de adevăratele valori de care ar trebui să ținem cont: cultura, tradițiile, portul, obiceiurile românești, valori care au fost înlocuite de tehnica modernă și diversele platforme de socializare, ce nu aduc nimic benefic actului cultural. Aici se remarcă sceneta jucată de cei doi frați – Horia Mihai Danciu (7 ani) și Mircea Alexandru Danciu (10 ani) care prin interpretarea lor trag un semnal de alarmă pentru părinții care scapă de sub observație educația micuților ce sunt interesați doar de ,,lectura” internaută: e-mailuri, mesaje FB, anunțuri de pe diversele site-uri de socializare etc. Să nu credeți că actorii au adus în centrul atenției doar aspectele negative ale societății noastre, dimpotrivă, au sensibilizat publicul evidențiind prin jocul lor și calitățile românilor – dansul tradițional, scenete umoristice care au avut ca țintă obiceiurile și tradițiile românești.

gYiPb

Dansul modern, oferit de talentații adolescenți, câștigătorii mai multor premii, Toria Drăgulescu (17 ani) și Cristian Gabriel Perșinaru (18 ani) și muzica folk, au întregit spectacolul. La final, actorii au fost răsplătiți cu aplauze, ovații și au fost felicitați pentru întreaga reprezentație scenică.
Toți acești tineri și copii sunt talentați în arta cuvântului, sunt protagoniștii culegerii de lecturi în proză și versuri ,,Antologia fără titlu”, îngrijită de Magda Băcescu. Suntem mândri că această generație ETCteristă are ca prioritate teatrul, muzica, literatura, valori fără de care am fi mai săraci. Felicitări și succes în noile proiecte!

”Dulcea mea Doamnă - Eminul meu iubit” - un fragment inspirat din scrisorile lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Micle – a fost apogeul spectacolului oferit de trupa de teatru ,,Joc”. Magda Băcescu și Ștefan Apostol, împreună cu tinerii Alexandra Matei și Cosmin Gîrjoabă ne-au impresionat și emoționat, interpretând cu măiestrie rolul lui Eminescu și al Veronicăi. Aplauzele la scenă deschisă nu au întârziat să apară.

oJqVv

rFas9

sHuv4

După prima parte a spectacolului a urmat pauza în care gazdele și sponsorii ne-au oferit un bufet cald cu preparate specifice italienești iar copiilor le-au fost înmânate diverse daruri drept recunoaștere a talentului lor și pentru spectacolul oferit. Chapeau organizatorilor și sponsorilor!
Înaintea deschiderii celei de-a doua părți a evenimentului-spectacol, Magda Băcescu a oferit în dar doamnei Beatrice Aneta Birău, Consul al României la Roma și domnului Vice-Consul, Ionuț Florin Urs, cărți publicate în tiraj limitat, ce conțineau creațiile cele mai valoroase ale poetului Mihai Eminescu. Bucuria celor doi reprezentanți oficiali a fost evidentă.

A urmat un moment emoționant oferit de membrii și invitații CDR. Micuța Jasmin Butnariu a cântat o melodie populară și a recitat din creațiile eminesciene. Tânărul Fabrizio Ricu ne-a impresionat interpretând la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu. Au luat cuvântul poeții Mirela Leahu Varga, Daniela Mihăeș, Elena Dabija, Alexandru Paraschiv. Au vorbit despre importanța culturii românești, au citit din propriile creații și au recitat versuri eminesciene. Luminița Cucoș, artist popular, purtând un costum autentic românesc, a recitat ”Scrisoare din Basarabia” a lui Grigore Vieru.

Poeții Daniela Toma și Ionuț Calotă, reprezentanții editurii Art Creative și ai Cenaclului de Urgență din București au prezentat succint cele mai valoroase volume publicate, premiile câștigate și au citit din propriile creații. Ion Calotă a vorbit despre poezia eminesciană și spiritul viu care a rămas nemuritor pentru iubitorii cuvântului artă. ,,Noi am vrut să venim aici ca să vedem de ce toate drumurile duc la Roma și am descoperit o comunitate incredibilă care iubește românismul mai mult ca în România iar pentru asta, plecăciune și aplauze! 15 ianuarie rămâne simbolul poeziei românești care a devenit internațională. Înainte ca românii să plece în lume, a plecat poezia lui Eminescu... un mare spirit, el a devansat epoca în care a trăit și de aceea este încă modern...”. Câteva dintre cărțile publicate la editura Art Creativ au fost dăruite pentru biblioteca Cenaclului de la Roma.

NHWKC

Reprezentanta Editurii Minela a pus accent pe promovarea, susținerea și publicarea scriitorilor tineri precum și a celor din diaspora. Unul dintre tinerii poeți talentați, Gabriel Nicolae Mihăilă din Galați, câștigătorul mai multor premii importante la concursurile de poezie, a lecturat din noul său volum ,,The limbs they took”, apărut la finalul anului 2017 la Editura Minela. Gabriel Nicolae Mihăilă, un talent incontestabil în poezia contemporană jună, scrie detașat, fără artificii de culise, scrie așa cum simte și trăiește, fără compromisuri.

FnyUC

La finalul cuvântării CM a propus tinerilor din Trupa de teatru Joc să participe la concursul ,,Nemuritorii – recunoașteți autorii”, un potpuriu liric selectat din opera marilor poeți români care au revoluționat literatura: Nicolae Labiș, Marin Sorescu, Grigore Alexandrescu, Șt. O. Iosif, Mihai Eminescu, G. Bacovia, G. Coșbuc, Nichita Stănescu etc. Tinerii actori au dovedit încă o dată în plus că sunt pe val. Iată că se poate. Cinste lor și părinților care nu au acceptat ca micuții să fie victime ale internetului, insuflându-le dragostea pentru lectură! Copiii au fost premiați cu dulciuri și cărți.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment emoționant. Absolut toți participanții la eveniment au cântat o strofă din imnul României.
Am plecat cu regretul că totul s-a terminat prea repede. Așa cum spunea Valeriu Barbu, am simțit că sărbătoritul a fost acolo, cu noi în sală.
***

pXRYC

Aud șoapte, dar nu înțeleg nimic! îmi spun, căutând cu privirea personajul care-mi vorbea, în timp ce oamenii se retrăgeau spre casele lor. Vrei să repeți mai tare? Cine ești tu? întreb curioasă.
,, Suntem români și punctum... Noi susținem că e mai bine să înaintăm încet, dar păstrînd firea noastră românească, decît să mergem repede înainte, dezbrăcîndu-ne de dînsa prin străine legi și străine obiceiuri… Eu las lumea ce merge deja, că să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea întâi, dar la cea de-a doua, sufletul meu ține cum ține la el însuși.”
(Mihai Eminescu, discurs cu ocazia primului Congres al Studenților Români de la Putna, din 25 mai 1871)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!