agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 9336 .



Ce înseamnă a fi filosof
essay [ ]
o incercare de portret

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Uiuiu ]

2007-03-20  | [This text should be read in romana]    | 






Orice creație este unică și creatia de concepte ( metafizică) este și ea singulară. Primul principiu al filosofiei este ca universaliile nu explică nimic, că ele însele trebuiesc explicate. După părerea lui Gilles Deleuze, ar putea fi decisivă definirea filosofiei drept cunoaștere prin concepte pure, dacă nu ar exista verdictul nietzscheean că nimeni nu cunoaște nimic prin concepte dacă nu le-a creat mai întâi. Astfel, filosoful francez rămâne la a descrie esențial filosofia prin crearea de concepte și la a statornici necesitatea existenței prieteniei și prietenului ca și condiții sine qua non ale gîndirii filosofice.
Din această perspectivă putem adauga la calitățile pe care le reclamă condiția filosofului și pe cele ce țin de relaționarea la ceilalți. Filosoful trebuie așadar să fie prietenos și condescendent, să aibă calitatea de a lega prietenii și de a le păstra vreme îndelungată. Să fie empatic, discursiv, dialogal, comunicativ, atent la ceilalți dar mai presus de toate atent la sine și la calea pe care merge pentru a-și închega gîndurile.
Prin gura filosofului autentic vorbește Filosofia după cum în glasul marelui poet se aude Poezia, sau a marelui savant, Știinta.Þine de vocația și de carisma acestora ca să se facă ascultați, înteleși, iubiți pentru ca domeniile acestea să supraviețuiască în fața unor receptori care sunt tot mai confuzi și mai îndepărtați de valorile umanului.


***

Cercetînd un număr remarcabil de biografii, mărturisiri, scrieri metafilosofice, am ajuns să selectez cîteva dintre însușirile esențiale care țin de acest fel de a fi în lume.

Așadar filosoful:

-are un caracter nobil și bine educat, care este un depozitar de virtuți și valori etern umane
-are, funciar, apetență pentru cunoașterea absolută, pentru ceea ce este transcendental dar poate fi, în principiu, supus ordinii și rațiunii
-este motivat înspre putere. Înțelepciunea caută puterea pentru a se insera benefic în transformarea socialului
-filosoful este un visător și un constructor de utopii care stau sub semnul și valoarea non-infirmabilului
- este reflexiv, își cunoaște bine condiția interioară (introspecție) și exterioară ( cunoaștere socială, istorică, politică)
- filosoful poate juca mai multe roluri recunoscute social, dar doar dintr-un fel de politețe. În realitate el rămine mereu același, adîncit într-o temă unică, într-un rol și proiect unic. Asta dă vieții lui un continuum monotropic care-l diferențiază de ceilalți.
- gândirea filosofului este una simplă, unitară, fundamental rațională
- filosoful trebuie să fie echilibrat, reținut și puternic, mai rezistent decît ceilalți oameni la ispite, excese sau neajunsuri.
- să aibă talentul medierii și să-și asume condiția intermediarului între știință și neștiință, între înăuntru și înafară (să știe să facă lucrurile neînțelese, de înțeles și cele necunoscute, de cunoscut). Să aibă puterea de a trece limbajul conceptual în limbaj intuitiv spre a se face înțeles.
- să aibă apetență pentru fericire și un înalt grad de bună dispoziție. Să creadă în cunoașterea absolută, în virtuți și fericire
- să fie metodic și să dezvolte o metodă proprie. Să fie creativ, nu imitativ, să-și poată depași prin proiecții epoca. Să aibă putere speculativă și talentul declinărilor (speculațiilor, analogiilor creative)
- să aibă abilitatea de a aplica orice mijloace oricăror scopuri
- filosoful trebuie să aibă constiința valorii propri, încredere, orgoliu, afirmare de sine. Să aibă interior condiția de lider chiar dacă nu o exprimă exterior (bun simț, simțul măsurii). Să aibă responsabilitate față de sine
- să aibă o mulțime de aptitudini și însușiri, talente și dotări. Să fie o abreviere a Omului însuși.
- să aibă capacitatea de a gîndi universal, să fie creator de concepte și operator în cîmpul acestora. Să fie creativ, neîmpăcat, sceptic, dubitativ, animat totuși de propriile convingeri, adesea ironic la adresa celorlalți
- să fie distins ( vezi regulile distincției la Nietzsche)
- să aibă un coeficient de inteligență înalt (mediu spre superior, superior)
- să fie conștient de forța sa și de faptul că un singur fel de forță este în om. Cheltuirea acesteia să o dedice preponderent gândirii.
- să aibă calități relaționale, să fie prietenos chiar dacă scrupulos și selectiv în alegerea prietenilor. Să fie empatic, discursiv, comunicativ. Să aibă știința și arta confruntării dialogale.
- Filosoful se cere a fi persuasiv, să aibă calitatea impunerii, a creării de autoritate
- să nutrească o credință necondiționată, credința filosofică.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!