agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6635 .



Societatea Astronomica Romana de Meteori. Mișcarea astropoetică 1
article [ Creative ]
articol reeditat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [magul ]

2005-01-24  | [This text should be read in romana]    | 



~Andrei Dorian Gheorghe (director fondator al Festivalului de Cosmopoezie al SARM), Valentin Grigore, presedinte fondator SARM, Dan Mitrut (multiplu laureat pentru astropoezie si arte astronomice, reprezentantul SARM pentru “poezie.ro”)

Valentin Grigore: http://www.geocities.com/valisarm

(Nota unuia dintre autori:
Dincolo de celebrarea in sine, acest articol se doreste a fi si o luare de atitudine impotriva imposturii in literatura romana.

Faptul ca in 1996 SARM a fondat primul festival anual de cosmopoezie din lume, implicand o miscare, o scoala si un spirit specifice, a starnit pretuire si prietenie in mai multe cercuri si organizatii astronomice si literare importante din strainatate. Din motive de neinteles insa, autoritatile culturale si critica literara din Romania au evitat aproape total fenomenul, ceea ce as putea spune ca a impins aceasta miscare la un exil in limba engleza, chiar daca SARM si-a creat in paralel si propriul cerc restrans de publicatii in limba romana, iar relatari despre acest festival si miscarea literara din jurul lui au aparut in“Romanialibera”, “Evenimentul zilei”, “Libertatea”, “Adevarul”, la TVR1, PRO TV, Tele 7 abc, Acasa, Radio Contact si in special Radio Romania- unde, incepand cu 1994, subsemnatul a dat mai multe zeci de interviuri despre realizarile cosmopoetice si astroumanistice ale SARM.

Totodata, succesele internationale ale miscarii de astropoezie/cosmopoezie a SARM au starnit in patrie si unele tentative de impostura.
Primul caz major in acest sens l-a constituit un poet din Targoviste, George Coanda, care, dupa ce a fost primit cu tot respectul pe scena festivalului, a cazut prada unor revelatii originale si a inceput sa afirme peste tot unde unde putea ca de fapt el a fondat Festivalul de Cosmopoezie- pentru a carui desfasurare nu miscase, de fapt, nici macar un deget- si a scris primele astopoeme din Romania.

Un alt caz, inca si mai grav, il constituie un poet din Bistrita, Alexandru Cristian Milos, pe care in 2000 l-am promovat in revista “Noi si Cerul” a SARM si l-am tradus partial in engleza, incluzandu-l in antologia “Romanian Contemporary Astropoetry 2000 and Guests”- editata de SARM, continand creatii de 61 de poeti romani si 60 de alti autori de pe 5 continente si care, printre altele, avea sa fie expusa la Congresul Uniunii Astronomice Internationale din Manchester, august 2000.

Urmarea: domnul Milos nu doar ca nu mi-a multumit, dar a incercat sa-si insuseasca lansarea de catre SARM a termenelor de cosmopoezie si astropoezie si, rastalmacindu-le sensul, a revenit cu publicarea unui asa-zis manifest, “Cosmopoezia si Astropoetul 2000”, o confuza divagatie astronautico-Sfista, total in afara spiritului clar al poeziei astronomice sau “astropoeziei”.

Aceasta, culmea! , dupa 5 editii ale Festivalului de Cosmopoezie al SARM- care, de altfel, si-a avut propriul sau manifest inaugural in 1996 si a obtinut o semnificativa referinta web in limba engleza inca de la inceputul lui 1999, la http://www.geocities.com/ovidiuv/poetry.htm !

Delirul egocentrist al domnului Milos a continuat insa intr-o carte a lui din 2003, in care, probabil si incurajat de unii pseudo-literati, se autoproclama “Fondatorul Scolii de Cosmopoezie din Romania si nu numai, Curent de Poezie de Inspiratie cosmogonica, SF, in lirica romaneasca.”
Aceste halucinante descoperiri de sine ale domnului Milos au aparut, printre altele:
-la 8 ani dupa ce volumul in limba engleza “Spaceman Sazartinus’Diary- Cosmopoems” de Andrei Dorian Gheorghe- Editura Polidor, Bucuresti, 1995- fusese prezentat la Conferinta Organizatiei Internationale de Meteori- Germania 1995;
-la 6 ani dupa ce SARM a realizat primul spectacol de astropoezie si teatru astropoetic la o alta intalnire mondiala de astronomie- Conferinta Organizatiei Internationale de Meteori 1997, Petnica, Iugoslavia;
-la 5 ani dupa ce revista Popular Astronomy (patronata de Astronomul Regal Britanic) publicase o diploma cu sigla Festivalului de Cosmopoezie al SARM;
-dupa peste 30 de antologii si miniantologii de astropoezie romaneasca sau internationala, in limba engleza, realizate de SARM- unele din ele publicate de NASA, Organizatia Internationala de Meteori sau Societatea Scriitorilor Natiunilor Unite;
-dupa mii de versuri publicate in strainatate de scoala de astropoezie/ cosmopoezie contemporana a SARM;
-dupa 8 editii ale Festivalului de Cosmopoezie al SARM, in care au fost citite creatii de peste 100 de autori contemporani din Romania si zeci de contributii din strainatate!

Imi cer scuze pentru aceasta punere la punct a lucrurilor (care nu se refera in nici un fel la valoarea artistica a creatiilor domnilor Coanda si Milos), dar consider ca escrocheria de idei in sfera literelor, la care si unii critici superficiali pot deveni complici, este o infractiune ce merita cel putin o pedeapsa morala.

Imi pare si mai rau ca unii poeti romani, la fel ca alti compatrioti din alte domenii, prefera sa incerce sa fure meritele altora si sa-si fabrice aure fanteziste, in loc sa se deschida constructiei comune pentru binele unei idei. Chiar si asa insa, sunt convins ca si impostorii cu talent literar pot sa revina pe calea onestitatii.

La inceputul lui 2001 am publicat un amplu articol intr-o revista literara centrala care mi se paruse deosebit de obiectiva la vremea aceea, “Universul Cartii”, despre istoria miscarii de astropoezie/cosmopoezie a SARM, realizarile ei in Occident si locul ei in poezia speculativa internationala (termen vehiculat in special in lumea literara anglo-americana). Am crezut, astfel, ca nu vor mai fi probleme in insusirea fenomenului astroartistic al SARM pe taramul literar din Romania, dar lucrurile s-au dovedit, cel putin pana in prezent, departe de o asemenea evolutie.

Acum insa, domeniul “poezie.ro” pare a fi devenit noua constiinta a poeziei din tara noastra, in conditiile in care usile revistelor literare centrale se deschid foarte greu. Motiv pentru care cred ca noua noastra incercare de a lamuri lucrurile este necesara.

Mai cred si ca se cuvine sa adaug aici cateva randuri despre un alt aspect, pe care impostorii literari obisnuiesc sa-l uite.

Miscarea de astropoezie/cosmopoezie a SARM si scoala aferenta acesteia si-a pretuit intotdeauna predecesorii si creatiile lor despre Cosmos, culminand cu “Luceafarul” si “La steaua” de Mihai Eminescu, volumul “Sonetele Uraniei” de Gabriel Donna din 1902, astropoemul de mari dimensiuni, cu tenta SF, “Spre Infinit” de Alexandru Anestin din 1908, precum si alte prioritati in poezia astronomica din Romania- Miron Costin pentru ireversibilitatea timpului, Dimitrie Cantemir pentru constelatii si planete, Ienachita Vacarescu pentru miscarea de revolutie a Pamantului, Ion Heliade-Radulescu pentru cosmogonie etc. La fel si despre criticii competenti care au dat atentie poeziei Cosmosului din tara noastra, cum ar fi Al. Dima, autor al volumului “Viziunea Cosmosului in poezia romaneasca” din 1982, si Ion Holban din Basarabia, autor al cartii “Soare, luna si luceafar- eseuri astrofizice” din 1993.

De pilda, in 2000-“Anul Eminescu”, SARM a publicat articole despre Poetul National in jurnale ale Organizatiei Internationale de Meteori, Asociatiei de Poezie Science Fiction din SUA si in cel International de Dragonlor, dedicandu-i lui Eminescu si o gala a Festivalului de Cosmopoezie pe 15 ianuarie la Observatorul Municipal “Amiral Vasile Urseanu” (realizata cu suportul coordonatorului acestuia, Dr. Harald Alexandrescu).

Noi, cei din SARM, am mai publicat in strainatate articole sau randuri despre cele 4 mituri fundamentale romanesti -“Miorita”, “Traian si Dochia”, “Zburatorul” si “Mesterul Manole”-, operele lui Miron Costin, Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu, poezia si mitologia romaneasca a meteorului- incluzand citate din mai multi poeti mari ai literaturii noastre-, avangarda literara romaneasca, mitologia romaneasca a cerului etc.

Avem, in acelasi timp, convingerea ca palmaresul international de mai jos al miscarii de astropoezie/cosmopoezie contemporana a SARM va spulbera orice neclaritate privind prioritatile nationale si internationale ale acesteia si va deveni o baza de referinta pentru toti cei ce vor avea curajul sau placerea de a se apleca asupra fenomenului astro/ cosmopoetic actual din Romania.

Si chiar daca tinta principala a scolii astroumanistice a SARM ramane promovarea a noi demersuri astropoetice si astroartistice romanesti deosebite pe plan international, ne vom stradui sa revenim cat mai des si in limba romana, cu daruri de inspiratie cereasca, pentru ospitaliera “poezie.ro”.
~ Andrei Dorian Gheorghe,
http://www.airclub.rdsnet.ro/astronomical_adventures/
http://www.airclub.rdsnet.ro/6_words/index.htm ~)

1.Inceputurile miscarii si Festivalul de Cosmopoezie al SARM

-1993. Valentin Grigore fondeaza Societatea Astronomica Romana de Meteori (singura societate nationala de astronomie din Romania), ingloband, prin prisma conceptului propriu astronomie-cultura-arta-educatie-societate, si grupul bucurestean de cosmopoeti creat de Andrei Dorian Gheorghe in 1990.
-1993-1994. Apare, la Editura Polidor din Bucuresti, trilogia cosmopoetica a “Astronautului Sazartinus” de Andrei Dorian Gheorghe (“Morgana Spatiala”, “Salbaticii Cai Spatiali” si “Renasterea astronautului Sazartinus”), punctul de inceput al miscarii astroumanistice a SARM (termenul de “cosmopoezii” fiind folosit pe ultima pagina a volumului al 3-lea).
-1994. In primavara, primele participari internationale: pliante cu astropoezii in limba engleza de Andrei Dorian Gheorghe sunt prezentate de SARM la conferinta internationala de astronomie de la Varna si de autor la Conventia Europeana de Science Fiction de la Timisoara.
-1995. SARM prezinta, la Conferinta Organizatiei Internationale de Meteori din Germania, un pliant cu “meteor poems” de Andrei Dorian Gheorghe, precum si cartea acestuia, “Spaceman Sazartinus’ Diary- Cosmopoems”- ulterior recenzata in celebra revista electronica britanica New Hope International Review On Line (la http://www.nhi.clara.net/bs0163.htm ), mentionata in Calendarul Astronomic 1998 de Guy Ottewell (aparut sub sigla Ligii Astronomice din SUA) si notata in articolul “Stele in Est- Cosmopoetii din Romania”, dedicat SARM de marele poet si istoric de poezie speculativa, Steve Sneyd, in numarul martie-aprilie 2000 al Star*Line- Jurnalul Asociatiei de Poezie Science Fiction din SUA.
-1996. Andrei Dorian Gheorghe (initiator si regizor) si Valentin Grigore (organizator), fondeaza la Targoviste, in cadrul manifestarii cultural-astronomice anuale “Perseide” a SARM, primul Festival de Cosmopoezie din lume. Manifestul Cosmopoetic al acestuia (realizat de Andrei Dorian Gheorghe) defineste cosmopoezia drept “arta de recreare a versului prin prisma unor viziuni extraterestre, din care sa rezulte o metafora globala de tip cosmic”, mitologia, science fiction, filosofia si astronautica fiind binevenite, iar “astropoezia reprezinta latura de elita, de fuziune intre si ”, fiind definita de caracterul astronomic al creatiei poetice si de masura in care poate servi popularizarii astronomiei.
Pe scena acestui festival aveau sa se afirme, in primul rand Dan Mitrut (multiplul laureat care a extins viziunea asupra poeziei astrelor, combinand-o cu propriile fotografii, sculpturi, desene si cantece), apoi tinerii Lucian Boboc, Paul Boboc, Sergiu Dobos, Izabela Boros, Gelu-Claudiu Radu, Diana Maria Ogescu, Vasile Micu, Gabriel Ivanescu, Stefan Berinde, Iulian Olaru, Adrian Sima, Tina Visarian, Elena Sorescu, Anca Buhus, Catalina Mitrut, Eliza Trandafir, veteranii atrasi Dominic Diamant, Florian Saioc, Constantin Dumitrescu-Cunctator, Victor Chifelea, Michaela Al. Orescu, Calin Niculae si multi altii.
Aveau sa se joace aici piese de teatru astropoetic, sa se tina concursuri de astropoezie si haiku pentru elevi si tineret, sa se realizeze recitaluri de muzica astrofolk si electronica, sa se citeasca eseuri si astroumor, sa se realizeze saloane si expozitii internationale de arte, fotografii si publicatii astronomice, sa se citeasca versuri despre Cosmos ale inaintasilor din Romania si din intreaga lume.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!