agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6837 .



Soprana Laura Muncaciu în recital la București
article [ Events ]
"La Belle Époque"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Mirela Zafiri ]

2010-04-12  | [This text should be read in romana]    | 



Joi 8 aprilie 2010, la ora 18,00, în sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii Metropolitane București (str. Tache Ionescu nr. 4), a avut loc recitalul sopranei Laura Muncaciu (Italia),
acompaniată la pian de Alessandro Petrolati (Italia).
Sub titlul "La Belle Époque", programul a cuprins serenade de Ruggero Leoncavallo, Giacomo Puccini, Pietro Mascagni, unele dintre ele inspirate de frumoasele doamne din aristocrația epocii. O parte dintre aceste creații sunt puțin cunoscute astăzi, fiind rar cântate, unele dintre partituri găsindu-se doar în colecții particulare. Recitalul a fost programat în cadrul primei Stagiuni Camerale a Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România, După-amiaza unui interpret – stagiune pe care o organizez în colaborare cu Biblioteca Metropolitană București.
Din creația lui Leoncavallo au fost interpretate Sérénade napolitaine „Joyeux troubadour”, dedicată doamnei Diane Bexley, Sérénade française („Au clair de la lune, mon gentil Pierrot”), dedicată baronesei de Bourgoing, Come, Love Be Mine! (Lasciati amar), dedicată lui Enrico Caruso. Apoi, E l’uccellino (Ninna-nanna), Sole e amore (Mattinata), Terra e mare de Puccini, La tua stella, Pena d’amore și Ave Maria (adaptare după Intermezzo din Cavalleria rusticana) de Mascagni.
Frumusețea vocii sopranei Laura Muncaciu, culoarea și rotunjimea, cât și egalitatea pe tot ambitusul au impresionat auditoriul, care a răsplătit cu îndelungi aplauze prestația celor doi artiști. De subliniat finețea și rafinamentul cu care Alessandro Petrolati a acompaniat cântul Laurei Muncaciu, lăsându-i posibilitatea unor superbe pianissime - sau purtând-o năvalnic spre momentele de dramatism, îmbrăcând într-o plasă sonoră de o intensitate optimă superba ei voce, înconjurând-o cu căldură și punându-i astfel în valoare interpretarea.
Născută în Cluj-Napoca, Laura Muncaciu este licențiată în Filologie Clasică (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) și canto (Conservatorul „G. Rossini”, Pesaro), la clasa Robletto Merolla. A urmat Masterul bienal la Accademia del Teatro Città di Cagli, unde a studiat cu Mario Melani, Gioacchino Zarelli și Luciana Serra (de la Scala din Milano). A urmat alte două Masters anuale la Accademia Musicale Pescarese sub conducerea maeștrilor Donato Renzetti, Dario Lucantoni și Mauro Trombetta. Din 2006, sub îndrumarea muzicologului director al Teatrului Rosetum (Milano) – Daniele Rubboli, își direcționează activitatea artistică spre repertoriul puccinian: Liù (Turandot), Cio-Cio-San (Madama Butterfly) și Fidelia (Edgar).
Soprană lirică, repertoriul său cuprinde: Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, La Traviata de Verdi, Gianni Schicchi și La Bohème de Giacomo Puccini. A susținut numeroase concerte de muzică sacră, oratorii și muzică de cameră. Experiențele sale artistice au fost acompaniate de orchestrele cu care colaborează: Orchestra Sinfonica di Pesaro, Orchestra Sinfonica Pescarese, Orchestra Sinfonica di Lecco, Orchestra Amedeo Modigliani (Pisa), Orchestra dell’Ottocento (Milano), etc. și de pianiștii: Alessandro Petrolati, Luis Baragiola (de la Scala din Milano), Lorenzo Bavaj – pianistul maestrului José Careras, Marco Berdondini.
Alessandro Petrolati este absolvent al Conservatorului „G. Rossini” din Pesaro. În 1996 își ia licența în pian, iar în 2000 în muzică electronică (Giovanni Valentini, Eugenio Giordani). S-a specializat în lieduri (cu Irwin Gage), muzică de cameră (cu Massimiliano Damerini), operă cu Donato Renzetti și Dario Lucantoni (Accademia Musicale Pescarese) și programare în ambient Csound (cu Gabriel Maldonado). A compus muzică pentru teatru: Ex Oedipo (Rimini) și baletul de inspirație futuristă Dinamismo di un cane al guinzaglio (Cagli). A fost invitat să interpreteze propria muzică electronică în Italia și în Germania, colaborând cu numeroase personalități internaționale: Kim Cascone, Jana Winderen, Domenico Sciajno. A participat la proiectul Infinite Spaces, compunând muzica, alături de Ennio Morricone și astronautul Roberto Vittori.
Autor al procesorului software Granular Synthesis „Density GSC” și al Soundkit „Audiodrome”, înscris în C++ (Venezia XVII CIM 2008), Alessandro Petrolati predă Sound Design la Accademia di Belle Arti din Urbino și la Universitatea Macerata. Activitatea sa pedagogică și de cercetare este dublată de recitalurile camerale ca pianist, în compania unor reputați interpreți, între care, la un loc de frunte, se găsește soprana Laura Muncaciu, cu care formează un duo deja cunoscut, bine sudat în expresie și intenții artistice.
Succesul seratei a fost subliniat și prin cele 4 bis-uri pe care cei doi interpreți au avut amabilitatea să le ofere publicului entuziast. Cu toate că programul inițial era compus din serenade, sau poate tocmai de aceea, pentru bis soprana ne-a oferit patru superbe arii care au adus lacrimi de încântare în ochii celor prezenți.
Prima arie “Nel villaggio d'Edgar”, Fidelia, face parte din opera Edgar de Puccini, în care Laura Muncaciu a debutat la Teatro Rosetum din Milano, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea compozitorului. Iată cum prezintă muzicologul italian Daniele Rubboli acest debut, în comunicatele de presă al Ufficio Stampa Isea Arts 02.2842836 din 08/11/2008:
“ENTUSIASMO ALLE STELLE PER EDGAR A MILANO con l'artista di CAGLI - LAURA MUNCACIU ottimo soprano romeno
LAURA MUNCACIU OSANNATA NELL' EDGAR DI G. PUCCINI
L'artista romena residente a Cagli, ha ottenuto un successo personale in una serata davvero magica - Laura Muncaciu, soprano romeno residente a Cagli (PU) dove ha sposato un pianista e musicologo marchigiano, è stata una Fidelia lunare. Il suo canto è stato la rivelazione di un'anima e la sua presenza scenica, come sempre, ha avuto momenti di fortissima intensità emotiva.... “

“Entuziasm până la stele pentru Edgar, la Milano, cu artista din Cagli - Laura Muncaciu excelenta soprană româncă.
LAURA MUNCACIU OVAÞIONATÃ ÎN EDGAR DE G. PUCCINI.
Artista româncă din Cagli, a obținut un succes personal într-o serată de-a dreptul magică – Laura Muncaciu, soprană din România, rezidentă la Cagli, unde s-a căsătorit cu un pianist, compozitor și muzicolog marchigian, a fost o Fidelia lunară. Cântul său a fost revelația unui suflet iar prezența sa scenică a avut, ca întotdeauna, de altfel, momente de intensitate emotivă extraordinară...”

Ca și publicul italian, melomanii bucureșteni au răsplătit-o cu aplauze îndelungi, astfel încât artista a oferit al doilea bis: “Se come voi piccina”, din Le Villi, de Puccini. Iar pentru a ne umple sufletul de bucurie, au urmat “Si. Mi chiamano Mimi” din Boema, (în care Laura Muncaciu a debutat la Cagli, ca mai apoi să o cânte la "Cami Hall" în New York) și “Io son l'umile ancella”, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea. În acest fel, inedit, la solicitarea publicului, generoasa soprană a oferit un al doilea recital, operistic, după încheierea splendidului recital “La Belle Époque”.
Deși manifestarea nu a fost intens mediatizată, am avut bucuria de a constata că atât Radioul național, cât și televiziunea TVR Cultural sunt posturi bine informate asupra manifestărilor cu adevărat valoroase din București. Prezența lor face cinste celor care au trimis echipele de filmare la acest eveniment. O mențiune specială se cuvine postului de televiziune Tvr România de Mâine, care a preluat întregul recital, ale cărui emisiuni culturale, în ultimii ani au devenit puncte de referință pentru viața artistică a unei Românii ce crede în puterea educației naționale, în renașterea culturală, în dragostea față de triada Enescu – Eminescu – Brâncuși, în tot ceea ce ne reprezintă cu cinste în universalitate.
Tinerețea și frumusețea fizică a celor doi artiști, pe lângă nivelul interpretativ de înaltă ținută artistică au creat o stare de intensă emoție pozitivă sesizată de fiecare participant la eveniment. Celesta manifestare s-a bucurat de prezența Maestrului Doru Popovici, comandor al Italiei, care, în final a mulțumit călduros interpreților pentru seara de vis la care ne-au făcut părtași.

București, 11 aprilie 2010 Dr. Mirela Zafiri

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!