agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 7699 .



Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu - „Burschi o monografie”
article [ Books ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Marina ]

2011-06-26  | [This text should be read in romana]    | 



Photobucket
Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu - „Burschi o monografie”
Editura StudIS, Iași 2011
ISBN 978-606-8242-97-2
75 pagini


„Am avut întotdeauna tendința de a mă exprima sintetic, fie în lumea desenelor mele, fie în povestirile pe care le-am inventat. Nu mi-a plăcut „să lungesc vorba” când am făcut grafică…” (Burschi)

La începutul anului 2011, Editura StudIS din Iași a publicat „Burschi o monografie” sub semnătura lui Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu. În această lucrare apărută postum (Burschi Gruder decedând în data de 7 noiembrie 2010), autorii au menționat pe cei care au susținut cu diverse materiale din arhivele personale sau articole, făcând posibilă apariția acesteia, respectiv: Gabriela Adameșteanu, Florin Dochia, Done Stan, Guy Francotte (Belgia), Ștefan Iureș, Nadia Lacoste (Franța), Marina Nicolaev, Tomas Prokupek (Cehia), Octavian Sava, Béatrice Sebastian (Franța), Dan Tudoroiu și Ana-Maria Nica (layout).
Scriitorul Dodo Niță s-a născut în 1964, la București și este Președintele Asociației Bedefililor din România.

Prezență activă încă din anii '86 prin cenaclurile literare sf, este cunoscut atât pentru pasiunea sa bedofilă cât și pentru articolele sale publicate de-a lungul timpului despre BD. Așa cum am mai menționat și în alte articole referitoare la publicațiile apărute și sub semnătura sa, putem enumera o serie de volume: „Istoria Benzii Desenate Românești” (editura SFVA, Craiova, 1992),”Dicționarul Benzii Desenate din România” (editura Aius, Craiova, 1996 și respectiv MJM, Craiova 2005), „Europa Benzilor Desenate” (editura Polmedia, București, 2001), „Tintin en Roumanie” (editura MJM Craiova, 2003 și 2007), „Vârsta de aur a benzii desenate românești” (editura MJM Craiova, 2004), „Livia Rusz – o monografie” (editura MJM Craiova, 2009), „Puiu Manu – o monografie” (editura MJM Craiova, 2010). A colaborat la „BD Guide 2005 – Encyclopedie de la Bande Desinnée internationale” (editura Omnibus, Paris, 2004) capitolul dedicat BD-ului din România.
„Pentru contribuția sa majoră la promovarea francofoniei în România prin intermediul benzilor desenate”, Dodo Niță a fost decorat de către statul francez cu titlul de Cavaler al Ordinului „Les Palmes Académiques” în 2001 și cu titlul de Cavaler al Ordinului „Leopold al II-lea” (Belgia) în 2006.

Talentat și pasionat de genul BD, graficianul Alexandru Ciubotariu a absolvit Academia de Arte „George Enescu” din Iași cu o diplomă dedicată istoriei benzii desenate mondiale. De la grafica de revistă și de carte până la timbre și benzi desenate, fiind premiat la saloanele de gen naționale și internaționale la care participă permanent, Alexandru Ciubotariu a realizat până acum mai multe cărți de benzi desenate precum și un album street art (""Pisica pătrată, editura Vallant 2009).
Photobucket
Mircea Radu, Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu

I-am întâlnit pe Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu la a II-a ediție a unui eveniment interesant - Le Salon du Livre des Balkans – organizat în 25-26 iunie la Paris unde invitata de onoare a fost România.

Photobucket
Le Salon du Livre des Balkans Théâtre de la Grande Comédie

Sub înaltul patronaj al Academiei franceze Salonul de Carte din Balcani are în calitate de co-organizatori Asociatia Albania și Le Courrier des Balkans fiind sprijiniți de regiunea Ile de France, Centre National de Livre, Institutul Cultural Român precum și Théâtre de la Grande Comédie unde a fost de altfel, organizat.

Photobucket
Le Salon du Livre des Balkans -


Salonul a avut ca autori invitați: Gabriela Adameșteanu, Alexandru Ciubotariu, Gani Jakupi (Kosovo), Petre Răileanu, Johanna Markade, Aleksandar Zograf (Serbia), Igor Hofbauer (Croația), Ilan Manouach (Grecia), Letiția Ilea, Florina Illis, Dan Lungu, Dodo Niță, Sebastien Reichman, Virgil Tănase, Dumitru Tsepenag, Matei Visniec, Andreia Roman, Mirella Nedelco Patureau. Un mic concert de muzică balcanică a fost oferit de Xanthoula Dakavanou, Hacer Toruk și Taxiarkis Vasilakos.

A fost inaugurată și expoziție de bandă desenată unde peste 20 de autori și-au expus lucrările.

În acest cadru a fost lansată și ultima carte a lui Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu „Burschi o monografie”.
A fost un moment emoționant să regăsesc această monografie dedicată unui Mare Artist al genului și unui Mare Prieten, la salonul internațional, volum pe care îl primisem deja prin grija admirabilei si devotatei sale soții Galia Maria Gruder.

Capitolele monografiei dedicate lui Max Emanuel Gruder – renumit în lumea BD-ului prin „nom de plume” Burschi, cum îi plăcea să sublinieze, sunt: 1. Așa l-am cunoscut; 2. Dialog cu Maestrul ; 3. Amintiri din altă lume; 4. Din amintirile Galiei Gruder; 5. Referințe critice, gânduri, aprecieri; Bibliografie selectivă BD ziare, reviste, almanahuri; Cărți asimilabile unor benzi desenate; Cărți ilustrate; Burschi Brève biographie en Français.

Așa cum am precizat și în alte articole dedicate regretatului și talentatului Max Emanuel Gruder – Burschi, acesta s-a născut în data de 16 mai 1928 la Cernăuți dintr-o familie de evrei germani și s-a stabilit la București cu aceasta în 1935.

Studiile sale de inginerie de la Politehnică nu l-au împiedicat să se dedice ilustrației de reviste și cărți, pentru care avea o adevărată pasiune, fiind de fapt un veteran al acestui gen de la noi și un mare admirator și prieten al celor mici.

Burschi a început să publice din perioada studenției din 1946 în „Tinerețea”, și a a colaborat practic la toate revistele pentru copii : „Pionierul”, „Scânteia Pionierului”, „Luminița”, „Arici Pogonici”, „Cutezătorii”, „Șoimii Patriei”, „Licurici”, „Clopoțel”, „Țușca Rățușca” și până în ultimele zile ale vieții sale, la „Pipo”.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția grafică publicitară, Burschi a evoluat admirabil într-un gen care abia se cristaliza la noi în țară mai ales după război și a realizat mii de desene în reviste și a ilustrat peste 100 de cărți pentru copii, manuale și de popularizare științifică, autorii cu care a colaborat au fost : Ion Vlasiu, Eduard Jurist, Ovidiu Zotta, Sen Alexandru, Octavian Sava, Alexandru Andy, Leonid Petrescu, Emil Gonciu, Mihai Drăgănescu, Sorin Niculescu, Costin Mandi, Radu Nor, Nicoleta Ciupercescu, Mihaela Bogza, Toma Elena, Corneliu Eftimiu, Alecsescu Matei, Cristescu Cornelia, Pompiliu Caraioan, Al. Susan, Alexandru Stoenescu, Tiberiu Ban, Dumitru Salade, I. Bunget, I, Negrescu, E. Bittman, Teodor Marian, Florica T. Câmpan, Edmond Nicolau, Tudor Opriș, Victor Laiber, G. Folescu, Sterian Apostolescu, Uri Orlev, Gabriel Cheroiu, Alexandru Mironov, Ion Hobana, Iosef Eugen Campus, Adriana Iliescu, I. L. Peretz, Victor Tufescu și mulți alții.

În redacții a cunoscut și a colaborat și cu graficieni de marcă : Ed. Arno, Iurie Darie (puțin știu că este extrem de talentat și în domeniul artelor frumoase, mi-l amintesc desenând cu ambele mâini în emisiunile pentru copii din anii 70), Pompiliu Dumitrescu, Puiu Manu, Magda Ardeleanu și cu Lise Marin cea care și-a continuat cariera de o manieră strălucită la Paris.

Însă cea mai mare parte din cărți au fost scrise de soția sa, Galia Gruder, coautor fidel, cu care se completa perfect spiritual.
Împreună, au fost o echipă profesionist vorbind, de invidiat, un cuplu extraordinar cum puține cupluri am întâlnit de-a lungul timpului.

Interviul inedit realizat în iulie 2010 (în ultimele luni ale vieții artistului) de Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu și inserat în monografie este cu totul special și ne creionează perfect personalitatea artistului.

„Burschi o monografie” este o lucrare realizată cu dedicație și profesionalism de doi autori - Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu - care desigur, nu vor opri aici proiectele lor literare în domeniul BD, monografiile publicate formând deja o colecție.

Din galaxia Prieteniei, Max Emanuel Gruder – Burschi le oferă alături de noi, lui Dodo Niță și Alexandru Ciubotariu, nota maximă, colorând în spațiu-timp, pentru fiecare, așa cum spunea în postfață Ștefan Iureș „cel mai recent curcubeu al speranței”.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!