agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 5831 .



Lecția #1
article [ Creative ]
Ciorne si Corecturi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [raduh ]

2003-04-03  | [This text should be read in romana]    | 



Am infiintat de ceva vreme aceasta rubrica de "tehnica literara" si sincer, speram sa fie abuzata de cenzori si de cei care stiu cum se scrie un text.

Dar ideile bune sunt doar idei bune. A mai aparut cate un text pe ici pe colo despre ce inseamna cate un gen sau un curent literar, dar departe, foarte departe de "lectiile" pe care membrii acestei comunitati trebuiau sa le gaseasca macar ca indrumare in activitatea lor literara, profesionista sau amatoriceasca.

Fiindca pana nu faci ceva cu mana ta nu stii despre ce vorbesti, am sa iau aceasta initiativa si sper sa existe macar reactii ostile la ceea ce scriu eu acum. Am cautat pe internet in lung si in lat si pot sa spun ca incep sa pun cap la cap si din experienta impartasita a multor autori, mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti.

Voi incerca sa descriu intr-o serie de "lectii", ce ar trebui sa faca si sa incerce un aspirant la postura de scriitor. Din fericire, aceste lectii se vor baza pe mult mai mult decat simpla experienta personala, experienta care, din pacate este destul de restransa in acest moment.

Dar sa revin la subiect:

Lectia #1:

Un scriitor are nevoie de exemplare de lucru si de corecturi.



Cateodata ceea ce scriem curge de la sine aproape direct intr-o forma perfecta. Daca se intampla asta prea des, insa, riscam sa cadem intr-o capcana. Poti ajunge sa crezi (sau poate chiar asa ti-ai inceput "cariera" de scriitor) ca daca o creatie nu iese bine la prima scriere e o porcarie si trebuie aruncata la gunoi dintr-o singura miscare.
Adevarul este ca scrisul necesita multe revizuiri. Este un lucru pe care eu nu il fac din lene, din comoditate, din lipsa de timp si din orice alte motive pe care n-as avea dreptul sa le invoc daca as aspira serios la statutul de scriitor. Din fericire pentru linistea mintii mele, aici nu e vorba de mine, ci mai degraba este un fel de "faceti ceea ce spun eu, nu ceea ce fac eu". Cei care ma citesc si-au dat deja seama de lucrul asta. Oricum, a doua incercare pe acelasi text sau pe aceeasi idee va arata foarte probabil complet diferit de prima incercare. Poate doar cateva idei vor supravietui de la prima incercare pana la a doua, poate doar o parte dintr-o scena, sau poate doar un personaj pe care il placi, daca e vorba de o povestire mai complexa.

Pana cand nu te obisnuiesti cu ideea ca prima incercare nu este perfecta, nu vei incerca sa faci aceste revizuiri care sunt absolut necesare.
Scriitori adevarati se consuma si se zbat in incercari dupa incercari si revizuiri peste revizuiri in drumul lor catre versiunea finala. Poate exista si exceptii, insa acest articol nu se adreseaza, in mod evident, geniilor. Pe scurt, daca nu faci revizuirile, povestirea sau poezia ta nu va atinge potentialul ei maxim, si, pana la urma, potentialul tau maxim.

Da-ti drumul. Da-ti voie sa scrii cateva variante proaste. Relaxandu-te si permitandu-ti sa o dai in bara vei descoperi probabil mai usor care sunt cuvintele care trebuie sa ajunga pe hartie. Pentru scris iti trebui timp. De nenumarate ori am plecat de la o idee sau de la un sentiment anume, pentru ca in final poezia pe care am scris-o sa vorbeasca despre cu totul altceva si in cu totul alte cuvinte si expresii decat cele care ma bantuiau cand am luat prima data creionul in mana. Cand ai ajuns unde vroiai, poti desigur sa arunci acele drafturi care credeai ca trebuie aruncate. Dar daca scrii proza de exemplu, vei avea mai mult material care se poate transforma intr-un produs final, totul trecut prin piatra filozofala a revizuirilor.

Fa un test, alege-ti un subiect simplu sau chiar un subiect aberant. Scrie despre el. Daca nu iti vine nici o idee, descrie cat mai simplu cu putinta o dimineata normala, in intervalul dintre ceasul care suna si iesirea pe usa. Daca vei avea rabdare sa treci prin mai multe drafturi ai putea avea surpriza sa obtii in final o scurta povestire interesanta a unui fapt aparent neinteresant. Ce ai de pierdut ?

Mi-am urmat propriul sfat si am revizuit acest text inainte de a-l posta. Si sper ca se vede lucrul asta. Si daca articolul meu va starni cel putin controverse, voi face un efort si voi continua cu urmatoarea lectie.
Intr-o emisiune viitoare...

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!