agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6443 .



VIRTUALIA - www.poezie.ro LA IASI
article [ Internet ]
Cenaclul din Pod

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Alma ]

2003-04-08  | [This text should be read in romana]    | 



La Casa Pogor, începând cu ora 17 a zilei de vineri, 4 aprilie 2003, a avut loc, timp și în premieră, Cenaclul din Pod – “VIRTUALIA – www.poezie.ro LA IAȘI”.

Cenaclul s-a vrut să fie o deschidere către realitate a poeziei publicată virtual, o cunoaștere și o recunoaștere a autorilor site-ului, consacrarea lor nu prin steluțe, pene și nivel, ci în plan real, să fie auziți, priviți, contactați de către editori, să afle lumea că pe net scriu poeți la fel de buni sau poate chiar mai buni decât cei care publică pe hârtie.

Într-o atmosferă în care aproape o sută de perechi de ochi așteptau să vadă ce se întâmplă și cum “arată” cei care nu au avut curajul, șansa sau banii necesari publicării unui volum de versuri “palpabil”, evenimentele s-au derulat atât de firesc, bineînțeles, cu emoții din partea fiecăruia, și a poeților, și a invitaților, și a moderatorilor, pentru că pentru toți a fost ceva inedit, neașteptat.

Oana Coșereanu (poetă cunoscută în Iași), Lucian Vasiliu (directorul Muzeului Literaturii Române Iași – Casa Pogor), Cassian Maria Spiridon (directorul revistei de cultură “Convorbiri literare”) și, nu în ultimul rând, Mihai Leoveanu (directorul cotidianului “24 ORE”) – căruia trebuie să îi mulțumim pentru implicarea directă în organizarea Cenaclului - sunt nume sonore în literatura scrisă pe hârtie din Iași și din țară. Au fost încântați de ideea noastră și au apreciat poeziile citite de autorii de pe site (n-am știut că există tineri care să scrie atât de bine și care până acum au stat ascunși după un site, mi-a spus unul dintre ei).
Tot neașteptată a fost prezența în sală a lui Dionisie Vitcu, binecunoscutul actor de la Naționalul ieșean, care a recitat superb, și a fostului director al Centrului Cultural Francez, Bennoit Vitse, care, într-o română aproape perfectă, a vorbit despre virtual și real în contemporaneitate.
Au fost prezenți în sală – fără să fi primit invitație în mod special – și medici iubitori de arte, profesori universitari și alți oameni de cultură din Iași, care au venit doar pentru că “au auzit” de un cenaclu la Casa Pogor “mai altfel, o virtualie”.

Seara s-a organizat ad-hoc într-un fel de “talk-show” (vorba Dovirei), o discuție liberă pe marginea site-ului și a ceea ce înseamnă “virtual” și publicare a unui text în virtual, moderatorii prezentând publicului pe fiecare autor în parte, prin dialoguri foarte reușite și atent și curios urmărite de către invitați. Lapislazuli a explicat foarte clar organizarea site-ului și modalitățile de marcare a unui text considerat bun.
După prezentarea tuturor participanților, Veverita a început partea a doua a cenaclului, recitarea textelor pregătite, având un succes aplaudat îndelung de public. Nu contează ordinea în care au fost citite poeziile, ci faptul că fiecare dintre noi s-a străduit să își învingă emoțiile și să recite superb. Iată poeziile recitate la Cenaclul nostru:

Diana Iepure (Veverita), Chișinău: "Dezbrac" și "Halucinoză"

Ada Dulea (Soare Rosu), București: "Dorință" și "Peisaj interior"

Diana Georgescu (Armonie), București: "Fluturi de șoapte" și "Ultima dorință"

Adriana Mihăiță (Albastru27), Alexandria: "O picătură de ploaie", "Joaca" și "Primăvara" de Chris

Aleksandar Stoicovici (Aleksandar), Moldova Nouă, Jud. Caraș-Severin: "Nenăscut" și "Gânduri poetului"

Florian Stoian (Silisteanu), Pitești: "Dezlegare la plâns" și "Înjurătură de țară"

Florin Hălălău (Vamesu), București: "Incizia" și "Astă seară nu dansăm în familie"

Claudiu Stroe (Moebius), Buzău: "Astenie de primăvară 2"

Gabriel Niță (Lapislazuli), București: "Fata morgana" și "El nu credea că dacă iubești o fată"

Dan Mitruț (Magul), Bacău: "Chilipir" și "Armonii neconvenționale"

Dorina Violeta Popovici (Dovira), Iași: "Recapitulare"

Maria Pricop (PoisonGodess), Iași: "Demonul luminii" și "Nemurire"

Gabriela Lăcătuș (Lebragia), Iași: "Cuvinte, cuvinte" și "Politicoasă"

Mircea Iosub (Opaque), Iași: "Impresie" și "Autograf"

Liviu Grădinariu (Dgartner), Iași: "Timpul" și "Negrele ape"

Felix Onofrei (Fabyan65), Iași: "Împlinire" și "Sărutul"

Andrei Ionuț Sava (Inzahouz), Iași: nu a citit, dar a fost prezent și a publicat o recenzie despre Cenaclu în pagina de cultură a www. informatia.ro

Alina Manole (Alma), Iași: "Despre tine și inimi desenate", "Existențe" și "Al cincilea lob cerebral" (dedicată fostului diriginte și profesor de română, domnului Mihai Leoveanu)

Apoi au fost citite poezii ale celor din diaspora, din lipsă de timp (era deja opt jumătate seara), doar patru:

Oriana: "Sonet puțin fluierat" (Magul)
Nexus: "Repartiția" (Alma)
Degeaba: "Somnul narațiunii naște noștri" (Alma)
Ioanid: "Portret de pensionar al www.poezie.ro" (Alma)

Poezia cu și despre steluțe a lui Ioanid a fost foarte bine primită în atmosfera de cenaclu, cu aplauze și rîsete prelungite. "Repartiția" lui Nexus a uimit prin finalul neașteptat (am urmărit reacția unuia dintre editorii prezenți).

Recitalurile de chitară s-au derulat între poezii, Raluca Droahnă a cântat, cu o voce superbă, melodii proprii pe versuri de Nichita Stănescu și Omar Khayam. Raluca este studentă în anul III la Litere și laureată a Festivalului “Floare de ger” de la Alexandria. Diana Georgescu a fost o armonie perfectă între versuri, melodie și voce. Cenaclul s-a încheiat cu recitalul de astrofolk al lui Dan Mitruț, MAGnifică voce, superbă interpretare. Balada cosmonautului selenar ne-a MAGnetizat sufletele…

O surpriză a fost prezența domnului Cătălin Diaconu, președintele Asociației Culturale “Nova” din Bacău, căruia îi mulțumim din suflet pentru participare și pentru poezie.

În finalul Cenaclului, domnul Mihai Leoveanu a ținut în mod special să îi mulțumească Editorului site-ului, lui Radu Herinean, fără de care noi nu ne-am fi cunoscut, nu am mai fi avut ocazia să devenim cunoscuți și să avem recunoașterea, și în real, de a fi adevărați poeți. Radu face parte din deschizătorii de drumuri, în care avem încredere și cu care vom merge mai departe. Apoi am citit o poezie dedicată Editorului, text scris cu sufletul, din suflet, din respect pentru Radu, fără alte conotații și cârcoteli, text pe care nu l-am postat pe site până acum, dar pentru că toți cei prezenți m-au rugat să îl public, o voi face mai întâi aici, apoi într-un viitor volum de versuri:

Radu

a se lua un radu
și a se da de pereții dinspre cer ai sufletului

a se lua un alt radu și a se deschide longitudinal
pe meridianul inimii

a se lua radul rezultat
și a se scutura de orgolii așa cum alții se scutură de aură

a se crește la umbra unui stejar
și nu la cea a unui bonsai

a se lua radul astfel rezultat
și a se arunca în al nouălea cer

a se răsădi cu picioarele pe pământ
în oglindirea lumii

apoi
a se lua de mână



Îți mulțumim, Radu. Și, trebuie să recunoaștem, fără tine, “am fi fost mai altfel și mai săraci”...

Trebuie să mulțumim și sponsorilor noștri: Fundația Română de Ajutor Umanitar “Mihai Viteazul” și Casa “Bolta Rece” pentru bunăvoința de a facilita desfășurarea în condiții foarte bune a manifestării culturale din Iași.

Mulțumim invitaților, tuturor celor care au participat la Cenaclu, poeților care au venit de la atâta depărtare, poeților și prietenilor mei din Iași, care m-au susținut și cu care am organizat mini-cenacluri săptămânale (chiar dacă nu v-am relatat despre toate, au fost reușite, și care sper că vor continua tradiția, de a ne vedea, de a povesti, de a citi poezii în fiecare weekend, la Iași).
Mulțumesc prietenei mele, Maria Drăguț (faranumero) care m-a susținut și mi-a ascultat “of-urile de organizator” pe messenger, lui Andrei Gheorghiu (nu brublem) care m-a sfătuit privind organizarea, lui Matei Ghigiu (Mat) și Adrian Firică (adrian_nairda) pentru ideile pentru interviul avut la Radio Iași.
Mulțumesc familiei mele, care m-a susținut și care – hai să vă spun un secret – a fost prezentă 100% în sală, surorii mele, Raluca Droahnă, fratelui meu care a făcut fotografiile, mamei mele, Pia, care – pentru prima dată în viața mea – mi-a spus “Felicitări, ai reușit!” – și acum cred că mama are întotdeauna dreptate...pentru că, într-adevăr, Cenaclul a fost o reușită, a avut un răsunet și un impact neașteptat, pozitiv, în real.

Concluzii:

Veverita și Aleksandar au fost deja contactați de un editor, pentru colaborări ulterioare pe “paper”.

Când îți dorești ceva foarte mult și nu te îndoiești nici o clipă de tine, atunci acel ceva va reuși sigur și ți se deschid, străluminate, toate căile.

Cenaclul din Pod “VIRTUALIA– www.poezie.ro LA IAȘI” a fost o reușită.

Vă mulțumim și vă las să citiți poeziile care au fost tipărite pe pliantul Cenaclului:


TRAVESTI
de Matei Ghigiu (Mat)

dacă tu ești ceva,
eu ce sunt, și în ce fel,
și înspre care parte a umbrei
mi se apleacă mie
mâna cu degete?
dacă tu ești altfel,
eu ce depărtare sunt, și înspre unde,
și dinspre ce punct al orei
începe sinele meu să cadă?
și, chiar așa,
dacă tu ești cumva nenăscută,
dacă tu ești cumva neinventată,
eu, cu ce fel de teamă străbat singurătatea,
și cu care pas,
și, mai ales,
cu ce fel de așteptare să învăț
să-mi curb înspre mirare
partea cu bătaie a inimii?
daca tu ești cumva o simplă tandrețe,
dacă tu ești cumva un simplu os,
dacă tu ești cumva un altfel al meu
îndoindu-se,
curbându-se mai adânc
înspre întuneric?



DARURILE PRIETENIEI
de Sgârcitu Iulian (TAO)

Þi-am dăruit,
prietene,
aseară,
Calea Lactee.

Știu,
nu e mult,
sunt un om
simplu.

Dar câte
nu ne vom spune
în drum spre ea!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!