agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1368 .



De-ale cărturăriei de odinioară (10)
prose [ ]
Bacalaureat turistic

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [dorarab ]

2012-05-04  | [This text should be read in romana]    | 



La o cramă vestită, cu hrubă lungă de sute de metri, a sosit un grup de președinți de comisii de bacalaureat, cei care au răspuns invitației unui inspectorat școlar județean. Fiecare participant a primit o hârtie cu programul activității de protocol: "1. vizită în podgorie; 2. vizită la complexul de vinificație; 3. vizită la vinoteca din hrubă; 4. degustarea vinurilor cu prezentarea tehnicii de degustare".
Spre necazul inginerului Vasile Frunzăruginită, cu pomeții obrajilor înțesați de vinișoare roșii, semnul general de recunoaștere al breslei oenologilor, specialistul, care ar fi dorit să-și prezinte în fața unor universitari realizările deosebite în cercetarea științifică, dorința unanimă a noilor veniți a fost să se treacă direct la tehnica de degustare. O sală separată printr-un perete de sticlă, pentru obținerea unei temperaturi mai mari decât a celei de frigider a hrubei, a fost pregătită pentru ritualul bahic. Gazda a ținut să precizeze cu mândrie în glasul produs, parcă, prin vibrarea unor corzi de contrabas:
- Aici, chiar la această masă unde stăm acum,am avut onoarea să-l primim pe mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu.
- Ooo… la această masă rotundă cu 12 scaune, ca masa tăcerii de la Târgu Jiu? a venit o întrebare din grup.
- Chiar la această masă, după ore și ore de dezbateri fructuoase, care au ținut mult după miezul nopții, mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu a dat unității noastre socialiste prețioase indicații, care au dus la triplarea producției de struguri și la înzecirea exportului de vin în țările arabe.
În mijlocul mesei a fost așezat un bol mare din sticlă. Sortimentele de vin, de la sec la demidulce, au fost aduse în carafe de decantare, cum a explicat inginerul oeonolog, "pentru ca particulele din licoarea bahică, în special din cea cu vechime, să se depună pe fundul vasului, înainte de a fi turnată în pahare". Protocolul a cuprins și o gustare, care, în afară de felii de pâine de casă, a constat în salam de vară, cașcaval, măsline, toate mărfuri cu ciubote roșii în galantarele "alimentarelor", fapt dovedit de superviteza consumării lor de către cei prezenți.
După ce au fost epuizate cele șapte carafe, ar fi trebuit ca fiecare comesean să-și exprime opțiunea, pentru a continua să bea doar din sortimentul de vin ales, dar nu s-a întâmplat așa. A fost necesar ca ritualul să se mai desfășoare încă de două ori, inclusiv salamul, cașcavalul și celelalte. Toți degustătorii s-au oprit la vinul tămâios demidulce. Atmosfera a devenit foarte destinsă. Inginerul oenolog, un mare iubitor de literatură, a dorit să contribuie și altfel la buna dispoziție a universitarilor:
- Dragi tovatăși și prieteni, vreau să vă recit o poezie, pe care am compus-o chiar acum. Uneori, mai ales când sunt cherchelit, mă simt inspirat. Se poate?
- Să auzim! a strigat pe diferite voci asistența.
- De fapt, este doar începutul unei poezii inspirate după balada "Miorița".
- Nu contează!
- Hm… hm… "Pe-un picior de cramă, / pe.o gură de poamă, / Iată au venit, / s-au înveselit, / Opt președinți, / Toți băieți deștepți, / Unu-i moldovean, / Unu-i muntean, / Unu-i transilvănean, / Unu-i bănățean, / Unu-i bihorean, / Unu-i dobrogean. / Unu-i moroșan / Unu-i oltean". Atât, deocamdată!
- Minunate versuri, tovarășe Frunzăruginită. Doar că, în loc de "s-au înveselit", ar fi mai potrivit "s-au cherchelit".
- Just, tovarășe președinte!
- O altă variantă ar fi ca. în loc de "s-au cherchelit", să spunem "s-au îmbețivit".
- Încă nu ne-am "îmbețivit", doar poate mai târziu, după ce gazda ne mai spune o dată tehnica degustării, timp în care noi să golim paharele după fiecare operație. De acord, tovarășe Frunzăruginită?
- Bineee…o luăm de la capăt. Prima operație este examinarea vizuală. Se umple paharul până la o treime. Apoi se analizează limpiditatea, culoarea, meniscul la contactul cu sticla și fluiditatea. Ați terminat operația?
- Daa…
- A doua operație este examinarea olfactivă. Se umple paharul. După aceea se miroase în două moduri: fără agitare și cu agitarea vinului. Ați terminat?
- Daa… mai repede…
- Văd că sunteți nerăbdători să ajungem la ultima operație, la examinarea gustativă. Se umple de tot paharul. Se determină combinația din cele patru gusturi de bază: acru, amar, dulce și sărat, ținând vinul în gură între 6 și 12 secunde.. Totodată, determinați câte secunde persistă senzația gustativă, după ce ați înghițit vinul. Ați terminat operația?
- Daa… o repetăm pentru a ajunge la o concluzie cât mai exactă.
- Mai sunt și alte caracteristici ale vinului, dar noi, azi, ne-am limitat doar la câteva.
- Tovarășe Frunzăruginită… ăăă… am constatat că nu mă mai pot ridica în picioare… ăăă…m-am "îmbețivit".
- Și noi, ceilalți, la fel!
- Vă propun să mai gustați din platourile de pe masă, fără să mai puneți gura pe vin, și, în continuare, să așteptați cel puțin jumătate de oră, până vă reveniți cât de cât. Pentru ca timpul să treacă mai ușor, vă propun ca fiecare să povestească ceva.
- De acord cu dumneavoastră! Încep eu. Ãăă… am fost președinte la o comisie de bacalaureat din Tulcea. Acolo, directorul liceului a organizat pentru mine o excursie. Am plecat de la Tulcea cu microbuzul… ăăă… da… cu microbuzul… ăăă… până la un debarcader pe lacul… ăăă… Cisla. Cu un vaporaș am traversat această întindere de apă și am intrat pe gârla… ăăă… Somova. Lângă ambele maluri, am văzut nuferi albi și roșii înfloriți. O minune a naturii! Dar, ce mi s-a părut extraordinar, la întoarcere am văzut un pescar, care a prins un… ăăă… lin… ăăă… nemaipomenit, să fi avut vreo… ăăă… hâc… cinci kilograme.
- Doar atât, tovarășe președinte din Baia Mare? Eu, tot ca președinte, am fost invitat într-o excursie pe traseul Tulcea… ăăă… brațul Tulcea, canalul… ăăă… Mila 35, gârla… ăăă… Sireasa, lacul… ăăă… Nebunu și retur. Lacul este ocrotit, deoarece este locul unde vin să mănânce păsările specifice Deltei Dunării, in special, pelicanii. Pe gârla Sireasa, lângă intrarea în lac, am văzut un pescar… ăăă… norocos, care a prins o… ăăă… plătică… ăăă… uriașă, cred că avea peste… ăăă… hâc… zece kilograme, un record mondial.
- Ooo… tovarășe președinte din Timișoara. Eu, tot ca președinte, am făcut același traseu, dar mai lung. De la lacul… ăăă… Nebunu am continuat pe gârla… ăăă… Șontea, canalul… ăăă… Olguța, Dunărea… ăăă… Veche, satul… ăăă… Mila 23, satul… ăăă… Crișan, după care ne-am întors acasă pe brațul Sulina și brațul Tulcea. Pe gârla Șontea am avut norocul să văd un pescar… ăăă… băftos, care a prins o… ăăă… știucă… ăăă… nemaipomenită, să fi avut… ăăă… hâc… 40 de kilograme.
- Ãăă… permiteți-mi, dragi colegi, venind din Arad, să vă spun că și eu am fost președinte de comisie de bacalaureat la Tulcea. Am fost invitat într-o excursie pe brațul… ăăă… Tulcea, brațul… ăăă… Sulina, apoi direct până la orașul Sulina, Acolo am văzut sediul… ăăă… fostei Comisii Europene a Dunării, farul, precum și mormântul ăăă… scriitorului… ăăă… Jean Bart. Ãăă… am o întrebare pentru gazda noastră. Mă ascultați, tovarășe… ăăă… Frunzăruginită?
- Sunt atent… hâc… atât cât pot fi la ora aceasta și… hâc în circumstanțele de acum.
- Care a fost numele adevărat al lui Jean Bart?
- Mă dau… hâc… bătut. Știu doar că a scris… hâc… "Europolis"… un roman plin cu terminologie… hâc… marinărească.
- Ãăă… Jean Bart s-a născut cu numele de Eugeniu… ăăă… Botez. Închid paranteza. Când să plecăm înapoi la Tulcea, În debarcaderul din Sulina a venit un pescar cu un… ăăă… crap… ăăă… monstros, de aproximativ… jur că nu mint… ăăă… hâc… 60 de kilograme, cred că a fost…ăăă… hâc… un record mondial.
- La Tulcea? Colegii mei, acolo am ajuns și eu, tocmai din Satu Mare, tot într-o comisie de bacalaureat! Excursia protocolară a pornit pe brațul… ăăă… Tulcea, a continuat pe brațul… ăăă… Sulina, până la… ăăă… satul Crișan. Apoi am intrat pe… ăăă… Dunărea Veche, canalul… ăăă… Magearu, grindul… ăăă… Letea și retur. Pe canalul… ăăă… Magearu, barca unui pescar a gemut sub greutatea unui… ăăă… somn gigant, aproape de… ăăă… hâc… 200 de kilograme.
- Hă, hă, hă… în Delta Dunării am fost și eu, tot cu ocazia unui bacalaureat, venind din Oradea. Itinerarul a cuprins Tulcea, brațul… ăăă… Tulcea, brațul… ăăă… Sulina, canalul… ăăă… Crișan, grindul… ăăă… Caraorman și retur. Pe malul canalului… ăăă… Crișan am văzut un… ăăă… nisetru proapăt pescuit, care, cred că ajungea la greutatea de… ăăă… hâc… 350 de kilograme.
- Grindul Caraorman? Despre el vorbiți? Eu, după cum știți, sunt din Alba Iulia. Tot acolo am ajuns și eu, dar pe un alt traseu. Am plecat de la Tulcea pe brațul… ăăă… Tulcea, am continuat pe brațul… ăăă… Sfântul Gheorghe până la satul… ăăă… Victoria. Am intrat pe canalul… ăăă… Litcov, apoi pe canalul… ăăă… Crișan, pâna am ajuns la grindul… ăăă… cum am mai spus… ăăă… Caraorman. Pe canalul… ăăă Litcov un pescar tocmai prinsese un… ăăă… morun, mare cam… ăăă… hâc… tot atât cât nisetrul colegului.
- Eu… ăăă… sunt oltean de Slatina… ăăă… fără să mă laud, dar, cred că am făcut cel mai lung traseu. Am plecat de la Tulcea pe brațul… ăăă… Tulcea, apoi pe brațul… ăăă… hâc… Sfânta Sulina… ăăă… pardon… Sfântul Gheorghe, până la orașul Sfântul Gheorghe și retur. Surpriza cea mai mare a fost să văd o ambarcațiune a Miliției, care capturase de la braconieri un… ăăă… morun și un… ăăă… nisetru, mari cam… ăăă… hâc… cât cei din povestirile antevorbitorilor mei.
- Stimați tovarăși… ăăă… fiecare dintre dumneavoastră a istorisit câte o poveste… ăăă… pescărească din Delta Dunării. Ca gazdă mă simt dator să povestesc și eu ceva. Să vă spun un banc despre pescari?
- Daa…
- De ce unii pescari au o vânătaie pe umăr? Ãăă… nu știți? Vă spun eu. Pentru că, ori de câte ori povestesc despre mărimea peștelui prins, ei se lovesc cu… ăăă… catul palmei pe umăr.
- Ãăă… să vă povestesc o poveste vânătorească, dar… ăăă… adevărată, spusă de un sucevean.
- Să auzim!
- Ãăă… fiind eu președinte al unei comisii de bacalaureat, am fost invitat la o cabană de vânătoare, unde, mai înainte, a venit și… ăăă… hâc… mult iubitul… ăăă… hâc… și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu. Ce credeți că mi-a spus… ăăă… un pădurar? S-a înregistrat… ăăă… hâc.. un record mondial. La o vânătoare de… ăăă… mistreți… ăăă… hâc… mult iubitul și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu a împușcat singur… ăăă… hâc… 80 de exemplare.
- Ãăă… și eu, ca ieșean, fiind invitat… tot ca președinte al unei comisii de bacalaureat… ăăă… la o cabană de vânătoare, am aflat… ăăă… ce credeți? Ãăă… hâc… mult iubitul… și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu a împușcat la o vânătoare… ăăă… hâc… zece urși.
- Ãăă… stimați… ăăă… colegi. Eu, ca botoșănean, am ajuns la o cabană de vânătoare… ăăă… în calitate de președinte de comisie de bacalaureat… că altfel… ăăă… nu aș fi avut niciodată… ăăă… așa o ocazie. Un șef la silvicultură mi-a spus că… ăăă… hâc… mult iubitul și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu a împușcat… la o vânătoare… ăăă… hâc… șase cerbi lopătari, din care… ăăă… hâc… trei au fost… ăăă… albinoși.
- Numai voi… ăăă… să vă… ăăă… lăudați? Eu, ca sibian, tot ca președinte de comisie de bacalaureat… ăăă… am ajuns la o cabană de vânătoare din… ăăă… creierul munților. Acolo… ăăă… hâc… mult iubitul și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu a împușcat un mistreț, la care… ăăă… colții… adică… ăăă… trofeul… ăăă… a constituit… ăăă… hâc… un nou record mondial.
- Ãăă… stați… eu, ca sălăjean, am auzit și eu de… ăăă… un record mondial al… ăăă… hâc… mult iubitului și… ăăă… hâc… stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu. Am fost la o cabană de vânătoare, în cadrul protocolului… ăăă… de președinte. Este vorba de… ăăă… hâc… un trofeu de căprior.
- Ooo… nu știți nimic… ăăă… dragi tovarăși. Eu… clujeanul, am aflat de… ăăă… un trofeu mai mare… ăăă… de cerb, denumit… ăăă… "ramuri de aur", care este… ăăă… hâc… record mondial. Șeful unui… ăăă… ocol silvic a avut o fată în examen de bacalaureat, iar eu am fost… ăăă… președinte de comisie… ăăă… evident, nu? El m-a invitat la o cabană, unde mi-a spus despre această extraordinară performanță a… ăăă… hâc… mult iubitului și… ăăă… hâc… stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu.
- M-ați provocat… stimați colegi. Eu, brașoveanul, vă pot spune despre un alt… ăăă… hâc… record mondial de vânătoare al… ăăă… hâc… mult iubitului și… ăăă… hâc… stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu. Ãăă… este vorba de… ăăă… hâc… trofeul denumit… ăăă… craniul de urs. M-au dus și pe mine… ăăă… doar am fost… ăăă… președinte al comisiei de bacalaureat, la locul unde a fost împușcat animalul, unde am văzut un fel de… ăăă… țarc pentru oi.
- Ãăă… am rămas ultimul, dar… ăăă… poate știți, poate nu că… ăăă… hâc… recordul mondial al blănii de urs a fost stabilit de… cel mai mare… ăăă… hâc… vânător al țării… ăăă… hâc… mult iubitul și… ăăă… hâc… stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu. Eu, bucureșteanul, am avut șansa… ăăă… de președinte de comisie de bacalaureat, aceea de a vizita locul… ăăă… ca să zic așa… ăăă… al faptei. Ceea ce, cu siguranță nu știți, este că arma utilizată a fost o carabină cu lunetă "Winchester", model 70 Magnum, calibru 375 inchi, primită în dar din partea firmei "Central Data Corporation" pe 17 aprilie 1978.
- Tovarăși, această precizie a colegului dumneavoastră în a reda data de 17 aprilie 1978, mă face să trag concluzia că toată lumea și-a revenit satisfăcător din "îmbețivire", așa cum ați dorit să se numească starea în care se ajunge în acest templu al lui Bachus. În consecință, în calitate de gazdă bună ce încerc să fiu, declar că programul vizitei la unitatea de noastră a fost realizat. Vă mai așteptăm pe la noi! Și nu uitați! Vinul nostru este cel mai bun pentru că este vin de coastă!
Un invitat, care, totuși, nu și-a revenit din "îmbețivire", a intervenit imediat:
- Ãăă… la noi la… este o vorbă veche… ăăă… cel mai bun este… ăăă… vinul de coastă și… pentru că sunt pudic… ăăă… vă spun doar… ăăă… aia de proastă… se poate spune și… ăăă… gura de proastă.
A doua zi, inginerul Fruzăruginită a fost întrebat de securistul repartizat la respectiva unitate economică socialistă:
- Cum s-au comportat vizitatorii, au fost slobozi la gură, au adus critici conducerii de partid și de stat?

- Nuu… la început, ca niște oameni culți, ei au recitat unele versuri din balada "Miorița", după care s-au "îmbețivit" ca porcii și… ha, ha… să te ții povești incredibile! S-au dat mari cu excursiile făcute în perioadele, când au fost președinți de comisie de bacalaureat. A fost un fel de întrecere între ei, știe toată lumea: orgoliul profesorilor este fără margini. În final, ei au adus laude mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu pentru felul în care a contribuit la o mai bună cunoaștere în lume a realizărilor țării noastre pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate.

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!